Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:347710
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Visā Eiropā jautājums par romu jeb čigānu īpaši asām problēmām sabiedrībā, kuru pamatā visbiežāk ir rasisms un diskriminācija no citu tautību puses, ir ļoti aktuāls. Diskriminācijas formas ir ļoti dažādas sākot ar vardarbību uz etniskā pamata līdz nevienlīdzīgajiem noteikumiem līdzdalībai sabiedrībā.
Latvijā 2000.gadā oficiāli bija 8204 čigāni, tas ir 0.3% no iedzīvotāju kopskaita. Reālais čigānu skaits varētu būt 13000-15000. Neatkarīgi no tā, kurš ir īstais skaitlis, tā ir maza mazākumtautība ar senām saknēm Latvijā.
Iedzīvotāju aptauja rāda, ka 71% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka čigānu kopiena ir noslēgta, un vairākums arī domā, ka viņi ir sliktāk integrējušies sabiedrībā nekā ebreji, krievi un baltkrievi.
Rasisms un aizspriedumi ir plaši izplatīti, rāda gan medijos izskanējusi informācija par čigānu diskriminācijas gadījumiem, kā arī dažkārt manāmi pašu mediju negatīvi stereotipi. To pašu apliecina arī aptaujas dati par iedzīvotāju attieksmi pret čigānu tautības pārstāvjiem. Izglītība un nodarbinātība, tāpat kā citur, ir vissvarīgākās problēmas čigāniem Latvijā, un kopā veido dramatisku dzīves ainu. Vairāk nekā 40% čigānu ir tikai četru klašu vai zemāka izglītība, un starp viņiem ir liels skaits analfabētu. Vairākās pilsētās līdz pat 30% čigānu bērnu neuzsāk mācības 1. klasē. Visās skolās, kuras apmeklē čigānu skolēni, ir problēma ar stundu neapmeklēšanu. Pagaidām vienīgais līdzeklis, kā tiek risināta čigānu bērnu izglītības problēma, ir atsevišķu čigānu klašu izveidošana, kurām lielākoties ir pedagoģiskās korekcijas klašu statuss. Skolās ir vērojama čigānu bērnu izolācija no citiem bērniem. Nevienā skolā nemāca čigānu kultūru un vēsturi. Par pieaugušo izglītības līmeņa celšanu netiek domāts vispār. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties