Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:624125
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Īss vēsturisks apraksts par Čehiju pēc 2.pasaules kara.
Pēc 2.pasaules kara Čehijā iestājās komunistiskais režīms, jo no Vācijas okupācijas to atbrīvoja padomju karaspēks. 1950.gadā tika ieviesta plānveida ekonomika – lauksaimniecības kolektivizācija un privātīpašumu likvidācija. Čehija kā neatkarīga valsts izveidojās 1993.gadā.
Pēc „samta revolūcijas”, 1989.gadā pie varas nākot demokrātiskajiem spēkiem, valstī tika veiktas plaša mēroga reformas. Laikaposmu no 1990. – 1992. gadam Čehijas un Slovākijas Federatīvajā Republikā var raksturot kā laika posmu kad tika uzsākta politiskā un ekonomiskā transformācija. Uzsākto ekonomisko transformācijas pamatmērķis bija centieni pēc iespējas ātrāk valsts īpašumu pārvērst privātīpašumā, turklāt pūloties saglabāt optimālos makroekonomiskos rādītājus, it īpaši inflāciju, kuras visaugstākā pakāpe – 56% - bija reģistrēta 1991.gadā, ārvalstu investīciju piesaiste, cenu un ārējās tirzniecības liberalizācija, čehu kronas devalvācija. Šo abu republiku Federācijas pastāvēšanas beigu sākums bija 1992.gada parlamenta vēlēšanas, kad kopīgās federācijas atsevišķas republikās uzvarēja programmiskajā ziņā krasi atšķirīgi politiskie spēki. Čehijas ekonomikas reformas turpinājās diezgan ilgu laiku samērā sekmīgi, to rezultātā iezīmējās rūpnieciskās ražošanas izaugsme, pieauga investīciju apjoms un inflāciju 1995.gadā un nākamajos gados izdevās noturēt 8,5-9,5% robežās. Tomēr transformācijas procesam bija arī negatīvās puses, kas īpaši izpaudās nepabeigtā privatizācijā, ne pārāk labā kapitāla tirgus stāvoklī un banku sistēmas darbībā, kas izraisīja banku krīzi 1997.gadā.
1999.gadā Čehija iestājās NATO, bet 2004. gada 01.maijā Eiropas Savienībā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties