Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:669744
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.09.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Terminu skaidrojums    4
1.  Brīvprātīgo motivācijas teorētiskais pamatojums    6
1.1.  Brīvprātīgo palīgu un sociālā darba vēsturiskā saistība    6
1.2.  Brīvprātīgo motivācijas teoriju analīze    8
1.3.  Motivācijas faktoru pētījumi    15
2.  Brīvprātīgo motivācijas empīriskais pētījums    21
2.1.  Empīriskā pētījuma metodoloģijas apraksts    21
2.2.  Empīrisko datu analīze    23
  Secinājumi    35
  Nobeigums    37
  Izmantotās literatūras saraksts    40
  Anotācija    42
  Annotation    43
  Pielikums    44
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Teorētiskajā daļā tika analizētas A.Maslova, F. Hercberga un H.G. Fitča izveidotās motivācijas teorijas. Visas trīs brīvprātīgo palīgu aspektā atšķiras ar savām pieejām motivāciju veidojošajiem pamatfaktoriem. Katra motivācijas teorija uzsver atšķirīgu faktoru nozīmīgumu un to izmantošanas iespējas.
Zinātnieks A. Maslovs pievērš uzmanību cilvēku kopējām neapzinātajām vajadzībām, kas motivē personu darīt attiecīgo aktivitāti. Viņa teorija lika pievērst uzmanību pamatā cilvēku motivējošām nekompensētajām fundamentālajām vajadzībām. Pētījumā A.Maslovs norādīja nepieciešamību koncentrēties uz attiecīgo personu vai personu grupu neapzināto vajadzību apmierināšanas līmeni.
Psihologs F. Hercbergs savā divu faktoru teorijā aicināja pievērst uzmanību ikviena darba ārējie darba higiēnas faktoriem un iekšējiem motivatoriem. Vadoties no šīs teorijas autors secināja, ka apzinot brīvprātīgo motivāciju, jānošķir darba organizēšanas un attieksmes faktori no ārējās vides faktoriem. Tas deva iespēju pētījumā lieliski apzināt brīvprātīgo palīgu demotivējošos faktorus.
Zinātnieks G. Fitčs iedalīja pētāmos motīvus trīs motivāciju kategorijās. Sociālās, egoistiskās un altruistiskās motivācijas kategorijas skaidri savstarpēji atšķiras un to akcentēšana deva iespēju pētījumā izpētīt visu veidu motīvu dominēšanu brīvprātīgo palīgu personīgajā motivācijā. Tās norādīja uz brīvprātīgā darba organizētāju nepieciešamību apzināt savas brīvprātīgo programmas atbilstību attiecīgās brīvprātīgo grupas brīvprātīgajos dominējošajai motivācijas kategorijai.
Kopumā visas apskatītās motivāciju teorijas uzsvēra kopīgas cilvēku motivējošas vajadzības. Tās ir vajadzības nodrošināt personīgās vērtības izjūtu, vajadzība, vajadzība vadīt un iekļauties un veidot patīkamas attiecības kādā noteiktā grupā. To pierādīja arī pētījumu un reālistisku aprakstu avotu dotā informācija par motivāciju veidojošiem un mazinošajiem faktoriem. Katru no tiem varēja pakārtot kādai apskatīto motivāciju teoriju motivējošo faktoru grupai. Tā piemēram, pētījumos izteikto sasniegumu faktoru varēja pakārtot ar A. Maslova jau otro drošības vajadzību līmeni, ar F. Hercberga darba iekšējiem motivatoriem un ar G. Fitča Egoistiskās motivācijas kategoriju.
Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika realizēts kvalitatīvs pētījums. Pētījumā tika izmantotas kolektīvās un individuālās intervijas un fokusgrupas metodes. Izlasē tika iekļauti pieaugušie un jaunieši, kuri papildus savai pamatnodarbei strādā sociālo brīvprātīgo darbu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1325213
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties