Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
12,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:218245
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 39 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  BRĪVO NAUDAS LĪDZEKĻU NOGULDĪŠANAS UN IEGULDĪŠANAS IESPĒJAS    6
1.1.  NOGULDĪJUMU IESPĒJAS    8
1.2.  IEGULDĪJUMU FONDI UN AR TIEM SAISTĪTIE RISKI    10
1.3.  DZĪVĪBAS APDROŠINĀŠANAS AR LĪDZEKĻU UZKRĀŠANU    17
1.4.  STRUKTURĒTIE IEGULDĪJUMI    19
1.5.  UZKRĀJUMU VEIDOŠANAS IESPĒJAS PENSIJĀM    23
2.  IEGULDĪJUMU UN NOGULDĪJUMU TIRGUS APSKATS PIECĀS KOMERCBANKĀS    32
2.1.  NOGULDĪJUMU SALĪDZINOŠĀ ANALĪZE    32
2.2.  IEGULDĪJUMU FONDU SALĪDZINOŠĀ ANALĪZE    48
2.3.  DZĪVĪBAS APDROŠINĀŠANA AR LĪDZEKĻU UZKRĀŠANU DARBĪBAS ANALĪZE    52
2.4.  STRUKTURĒTO IEGULDĪJUMU ANALĪZE    58
2.5.  PENSIJU SHĒMAS LĪDZEKĻUIEGULDĪJUMU PLĀNU ANALĪZE    66
3.  LATVIJAS IEDZĪVOTĀJU IZPRATNE PAR BRĪVO NAUDAS LĪDZEKĻU UZKRĀŠANAS IESPĒJĀM BANKĀS    80
  SECINĀJUMI    86
  PRIEKŠLIKUMI    88
  BIBLIOGRĀFISKO NORĀŽU SARAKSTS    89
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
1. Ieguldījumu fondi ir viens no kolektīvo investīciju veidiem, kur nauda tiek ieguldīta noteiktos finanšu tirgus segmentos – akcijās, obligācijās, nekustamajā īpašumā utt., ar mērķi gūt pēc iespējas lielāku ienesīgumu.
2. Dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu ir drošs ieguldījumu veids, jo uzkrājošā dzīvības apdrošināšana sniedz iespēju uzkrāt dažādiem dzīves mērķiem, vienlaikus nodrošinot sevi un tuviniekus pret nelaimes gadījumiem.
3. Ieguldījumu fondi ir viens no riskantākajiem ieguldījumu veidiem, bet ar vislielāko ienesīguma pakāpi, kur ieguldītājam ir iespējas izvēlēties, kādos fondos investēt, līdz ar to izvēlēties piemērotāko riska un plānotā ienesīguma attiecību.
4. Pensiju ieguldījumu plāni negarantē peļņu vai noteiktu ienesīguma līmeni, kā arī vēsturiskais ienesīgums negarantē tādu pašu ienesīgumu nākotnē.
5. Veicot ieguldījumu pensiju plānos, kuri ievērojamu daļu līdzekļu izvieto akcijās un citos kapitāla vērtspapīros, cilvēki šo finanšu instrumentu dēļ pakļauj riskam ne tikai peļņu no ieguldījuma, bet arī iemaksāto pamatsummu pie īpaši nelabvēlīgiem apstākļiem.
6. Iesaistoties aktīvā pensiju plānā īsi pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas, pastāv risks nesasniegt vēlamo rezultātu – strauju pensijas kapitāla pieaugumu, jo cenu svārstības un pārvaldītāju atskaitījumu apjoms daudz būtiskāk ietekmē īstermiņa kapitālu.
7. Visos ekonomikas attīstības ciklos, pat tad, kad akciju tirgus uzrāda dinamisku kāpumu, ievērojama ieguldītāju daļa vēlas būt droši, ka ieguldījumu pamatsumma netiks skarta un nezaudēs savu vērtību, tādēļ strukturētie depozīti ir laba alternatīva esošajam ieguldījumu piedāvājuma klāstam.
8. Visneizdevīgākās procentu likmes piedāvā AS „Swedbank”, kas skaidrojams ar to, ka lētāk naudu aizņemties bankai ir no mātes kompānijas nekā no noguldītājiem.
9. Salīdzinot piecu Latvijas banku noguldījumu portfeļus vislielākais portfelis ir AS „Swedbank” 2008., 2009. 2010. gadā. Šī situācija norāda uz to, ka noguldītāji neseko līdzi izdevīgākajiem banku piedāvātajiem procentiem, bet vadās pēc citiem faktoriem– bankas vārda, uzticamības, klientu apkalpošanas.
10. Vislielākos procentus termiņnoguldījumam (procentu izmaksa termiņa beigās) LVL valūtā maksā AS „Latvijas Krājbanka” kapitālnoguldījuma ietvaros (3.16%), AS „Citadele” piešķir visaugstākās procentu likmes pilngadības noguldījumam, toties īstermiņa noguldījumu visaugstākās procentu likmes (LVL valūtā) nedēļas termiņā piedāvā AS „Swedbank”.
11. Populārākās bankas respondentu vidū ir AS „Swedbank”, AS „SEB Banka”, AS „Latvijas Krājbanka”, AS „Citadele”, AS „DnB Nord”. Pēdējā gada laikā noguldījumus veikuši 24% no respondentiem; 59 respondenti varētu mēnesī paredzēt noguldījumiem 25-50 latus, kas liecina jau par mērķtiecīgu noguldījumu veidošanu.

Priekšlikumi
1. Pieņemot lēmumu par investīciju veikšanu, iedzīvotājiem jāizvērtē ieguldījuma veidi, to ienesīgums, komisijas maksājumu apjoms un riska pakāpe, no kuriem ir atkarīgs peļņas lielums.
2. Sabiedrības izglītošanas loma investīciju tirgus jautājumos jāuzņemas attiecīgajām valsts institūcijām un bankām, rīkojot bezmaksas seminārus un lekcijas, kā arī izplatot informāciju interneta portālos un presē, palielinot iedzīvotāju interesi par ieguldījumu veikšanu, pievēršot īpašu uzmanību jauniešu (studentu) izglītošanai par ieguldījumu fondu kā brīvo līdzekļu uzkrājumu veida priekšrocībām, jo tieši šajā vecumā rodas izpratne par finanšu līdzekļu pareizu pārvaldību.
3. Iedzīvotāji ir nemitīgi jāpārliecina, ka pakāpeniski stabilizējoties un nākotnē pieaugot iedzīvotāju ienākumiem, būtiski ir vienlīdz nepalielināt tēriņu apjomu, bet domāt par brīvo naudas līdzekļu ieguldīšanu un uzkrāšanu, jo tas liecina, ka cilvēki tomēr apzinās – „drošības spilvens” var paglābt krīzes situācijās.
4. Tā kā Latvijas valsts valdība krīzes laikā pierādīja savu nespēju palīdzēt grūtos finansiālos apstākļos nonākušajiem iedzīvotājiem, tad valdībai būtu jāsniedz politisks atbalsts, lai cilvēki veidotu lielākus uzkrājumus, piemēram, nepiemērojot kapitāla nodokli, iespējams piemērojot pat nodokļu atlaides – atmaksu, kā tas ir 3.pensiju līmenim ar iedzīvotāju ienākumu nodokli, saņemot pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli 25% apmērā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties