Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:928351
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kopš 1922.gada ilga veiksmīgākā telpiskā un tēlainā risinājuma meklējumi, līdz1931.-1935.gadā tie realizējās arhitekta Ernesta Štālberga un veiksmīgākā no talantīgajiem tēlniekiem - Kārļa Zāles radītajā monumentā. Varā kaldinātā Brīvības statuja ir zviedru tēlnieka Ragnara Mirsmēdena darbs. tika atklāts 1935. gada 18. novembrī, par godu Latvijas brīvības cīnītājiem un par prieku un lepnumu jaundzimušajai Latvijas valstij. Akmenī iekaltas tautas dziļākās un svētākās jūtas, kas iezīmējas ne tikai Rīgas ainavā, bet arī tautas dvēselē. Tikai 5 gadus pēc pieminekļa atklāšanas, Latvijas neatkarības cīņās tik dārgi atpirktā brīvība atkal tika zaudēta, taču piemineklis netika iznīcināts, tas ar visu savu vēstījumu - Tēvzemei un Brīvībai – palika turpat. Trīsdesmitajos gados šī Rīgai tik nozīmīgā „sieviete” netika celta tikai par valsts naudu, ziedoja jebkurš, kam rūpēja tautas labklājība, pat mazs skolnieciņš kopējā kasē iemeta kaut dažus santīmus. Kad mērķis tika sasniegts – piemineklis- uzcelts jebkurš varēja lepoties ar „savu” pieminekli.
Gadu gaitā piemineklis daudz cietis, bet 1980. un 1998.-2001.gadā tas tika restaurēts (atkal par tautas līdzekļiem, ziedojumiem).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties