Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:636519
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
I.  Bretonvudas sistēmas vispārējs apraksts    3
II.  Bretonvudas sistēmas galvenās pazīmes    3
III.  Bretonvudas starptautiskā konference    4
IV.  Bretonvudas sistēmas izraisītas sekas    5
V.  Bretonvudas sistēmas sabrukums    6
VI.  Jauna Bretonvudas konference    8
  Literatūras avoti    10
Darba fragmentsAizvērt

I. Bretonvudas sistēmas vispārējs apraksts

Pēc Otrā pasaules kara pasaule, izņemot komunistisko bloku, attīstījās Bretonvudas sistēmas ietvaros. Bretonvuda ir vieta ASV, kur tika panākta vienošanās par finansiālo kārtību, ko valstis ievēros savos tirdzniecības un starptautiskās sadarbības sakaros. Sākumā šī attīstība bija sekmīga, dinamiska un plaša. Rietumeiropas valstu un Japānas panākumi tika nosaukti par ekonomisko brīnumu. Tomēr tāda virzība un vispārējais optimisms neapmierināja to lielvalstu valdošās aprindas, kas jau gadsimtiem bija sekmīgi dominējušas pasauli. Īpaši te jāmin Lielbritānija un strauji augošā ASV. Šīs valstis ar bijušajās britu kolonijās saglabātajiem varas balstiem, savām tradīcijām un ideoloģiju veidoja „anglosakšu pasauli”. Straujā Rietumeiropas, Japānas, PSRS un citu reģionu attīstība sāka nopietni apdraudēt vadošās anglosakšu pozīcijas.
Naftas produktu tirgus manipulāciju rezultātā izveidojās tā saucamais naftas dolāru vai eiro dolāru tirgus, ap ko nerimās diezgan neveselīga rosība. Ar laiku šis spekulatīvais tirgus sāka apdraudēt pašu Bretonvudas sistēmu. 1967. gada novembrī tika devalvēta britu mārciņa, 1969. gadā savas principiālās nostājas dēļ bija spiests atkāpties leģendārais Francijas prezidents Šarls de Gols, 1971. gadā prezidents Ričards Niksons paziņoja par vienpusēju ASV izstāšanos no Bretonvudas zelta standarta sistēmas, paverot durvis peldošo valūtas kursu ērai.
Balstoties uz Bretonvudā noteikto zelta apmaiņas standartu, katrai SVF dalībniecei bija tiesības emitēt vai saņemt kredītus saimniecības attīstībai. Tiesa, lielāko labumu no šās sistēmas guva Rietumeiropa, ASV un Japāna, Bet Āfrikas, Āzijas un Latīņamerikas valstis tika turētas galvenokārt kā izejvielu piegādātājas. Tomēr šī sistēma ievēroja valstu suverenitāti, un attīstības centieni netika kavēti. No aukstā kara cīņām starp PSRS un ASV par ietekmi Trešajā pasaulē šad un tad atkrita reālas investīcijas šo valstu attīstībai. Tā tas turpinājās līdz 60. gadu vidum, nodrošinot salīdzinoši līdzsvarotu pasaules attīstību.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties