Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:579851
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Modeļa jēdziens

Dažādu objektu un ekonomikas sistēmu modeļu izveidošanas un izmantošanas jautājumus pēta zinātnes nozare, kuru sauc par operāciju pētīšanu. Tās galvenais uzdevums ir racionālas un sistēmveida pieejas izstrādāšana ražošanas plānošanas un vadības uzdevumu atrisināšanā, izmantojot modeļus, matemātiskās metodes un datorus. Operāciju pētīšana ir kompleksa zinātnes nozare, kas sevī ietver vairāku zinātnes nozaru, galvenokārt ekonomikas un matemātikas, elementus.
Ar jēdzienu "modelis" operāciju pētīšanā saprot reālā objekta aptuvenu attēlojumu, kas iegūts, izmantojot dažādus izteiksmes līdzekļus un formas. Modeļi atspoguļo to priekšstatu sistēmu, kas cilvēku praktiskās darbības un teorētiskās izziņas procesā ir izveidojies par noteiktu objektu. Modelī ir ietvertas tikai būtiskākās reālā objekta īpašības un sakarības, neņemot vērā mazsvarīgas iezīmes un īpatnības.
Tātad modelis ar noteiktu līdzības pakāpi attēlo reālo objektu, Pētot, analizējot un eksperimentējot ar modeli, ir iespējams iegūt svarīgu informāciju par reālo objektu. Modeļu izveidošanas un izmantošanas procesu sauc par modelēšanu.
Ja nepieciešams izveidot ļoti sarežģīta objekta modeli, tad ieteicams izveidot nevis ļoti sarežģītu modeli, bet gan modeļu sistēmu, kurā katrs modelis atbilst noteiktai objekta sastāvdaļai. Šāda pieeja daudzos gadījumos attaisnojas, jo ļoti sarežģītu modeli grūti vai pat neiespējami izmantot.
Rezumējot var atzīmēt, ka modeļus plaši un sekmīgi izmanto dažādās nozarēs, jo ļoti bieži nav citu racionālu reālā objekta izpētīšanas veidu. Iespējamas dažādas modeļu klasifikācijas. Parasti modeļus iedala trīs galvenajās grupās: attēlojošie, analogie un matemātiskie modeļi.
Attēlojošie modeļi, kuri ir realizēti materiālā veidā, ģeometriski ir līdzīgi oriģinālam. Tajos oriģināla būtiskās īpašības ir izteiktas ar tām pašām īpašībām - tikai citā mērogā. Tāpēc attēlojošie modeļi no reālā objekta atšķiras tikai ar izmēriem, piemēram, rasējumi, maketi.
Analogajos modeļos vienu īpašību komplekts tiek izmantots citu īpašību izteikšanai. Piemēram, noteiktu elektrisku sistēmu var izmantot kā hidrauliskas vai transporta sistēmas modeli.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties