Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:254915
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.10.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
1. Biržas darbības pamatprincipi ir gadsimtiem seni, un to aizsākumi meklējami jau viduslaikos kā gadatirgi.
2. Birža ir akciju sabiedrība, kas veicina tirdzniecību ar precēm, finanšu instrumentiem, valūtu un nekustamo īpašumu (pirkšanu—pārdošanu), rīkojot publiskas izsoles, kurās piedalās biržā reģistrētie brokeri.
3. Biržas iedala pēc vairākām pazīmēm: pēc tajās tirgojamiem produktiem (preču, valūtas un fondu jeb vērtspapīru biržas), pēc valsts lomas biržas darbā, pēc biržas biedru statusa, pēc tirgojamo produktu sastāva, pēc biržas vietas pasaules ekonomikā, pēc darbības sfēras un pēc biržā slēgto darījumu veida.
4. Preču biržās tiek tirgota nevis pati prece, bet gan dokuments (līgums), kas apliecina īpašuma tiesības uz šo preci.
5. Valūtas biržu jeb tā saukto FOREX (foreign exchange) bieži vien nesauc par biržu, bet par dīlingu centru, kur tirgus dalībnieki – valūtas dīleri – paziņo cenu, par kādu viņi vēlas apmainīt vienu valūtu pret citu. Datorsistēma automātiski atrod darījumus, kuri apmierina dalībniekus, bet pircējs nemaz nezina, kāda banka šo valūtu pārdos.
6. Fondu birža ir vieta, kur pērk un pārdod visāda veida vērtspapīrus. Tas rada tūlītēju iespēju pārvērst naudas līdzekļus vērtspapīros un otrādi.
7. Pašlaik Latvijā ir tikai viena vērtspapīru birža – Rīgas Fondu birža (kopš 2009.g- NASDAQ OMX Riga)
8. 2010. g 8.februārī NASDAQ OMX Baltijas un Ziemeļvalstu biržās –ieviesta pasaulē ātrākā vērtspapīru tirdzniecības sistēma INET, kas turpmāk tiks izmantota visās NASDAQ OMX grupas biržās visā pasaulē, t.sk., The NASDAQ Stock Market ASV.
9. Latvijas valūtas tirgus, kurā darījumi, tāpat kā citviet pasaulē, notiek dīlinga centros – bankās -, ir samērā aktīvs.Latvijas Banka izsolēs pārdod ar atpirkšanu un pērk ar atpārdošanu no bankām latus par ASV dolāriem un eiro – veic valūtas mijmaiņas darījumus, lai īstenotu Latvijas Bankas monetāro politiku, pilnveidotu valūtas tirgu Latvijā un nodrošinātu banku likviditāti.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties