Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:953710
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Biržu vēsturiskā attīstība    3
  Eiropas vērtspapīru tirgus lielākie dalībnieki    5
  Eiropas biržu kopējās intereses    7
  Secinājumi    8
  Izmantoto informācijas avotu saraksts    9
Darba fragmentsAizvērt

Biržu aizsākumi parasti tiek saistīti ar divām vietām — 12. un 13. gadsimta Itālijas pilsētām un Beļģijas (Flandrijas) pilsētu Brigi.
Par vārda "birža" (bourse) izcelsmi gan vēl vēsturnieki strīdas. Daži to saista ar latīņu valodas vārdu bursa, kas nozīmē — ādas soma, bet citi — ar tirgotāju un patri­ciešu ģimeni Brigē Van der Buersi. Bet, lai arī kādas būtu vēsturnieku šaubas par vārda izcelsmi, valda uzskats, ka pirmais vērtspapīru tirgus kā institūcija izveidots Brigē 1409. gadā. Pēc tam sekoja cita ostas pilsēta Antverpene 1460. gadā un drīz arī Francijas pilsēta Liona. Antverpenē 1531. gadā tika uzbūvēta speciāla biržas ēka, kurā tirgoja un mainīja gan papīra, gan metāla naudu.
Pirmais publiski emitētais vērtspapīrs tiek saistīts ar 14. gadsimta Venēciju. Venē­cijas pārvaldītāji izlaida parādzīmes, lai iegūtu līdzekļus pilsētas parāda atmaksai kaimiņ­valstīm.
No 1531. līdz 1631. gadam biržas kā organizētas institūcijas attīstījās visā Rietum­eiropā. Tika tirgoti gan vērtspapīri, gan arī dažādas preces. Bet par moderno biržu aizsācēju mēdz uzskatīt Amsterdamas biržu, kurā sāka lietot modernas tirdzniecības un spekulācijas metodes. Tas veicināja tālāku tirgus attīstību un jaunu biržu izvei­došanos — 1739. gadā radās Berlīnes birža, 1745. gadā — Londonas Graudu birža, 1792. gadā — Ņujorkas birža. [34] Krievijā pirmā birža tika izveidota jau 1703. gadā pēc cara Pētera I pavēles Sanktpēterburgā, bet otra birža — 1796. gadā Odesā. Fondu biržas Krievijā parādījās 19. gadsimta 60. gados, no tām vislielākā bija Sanktpēterbur­gas Fondu birža, kura tika nodibināta 1900. gadā. Pirmās Krievijas biržas bija valsts iestādes. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties