Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:739201
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
1.  Birokrātijas rašanās un tās nepieciešamības pamatojums   
2.  Birokrātiskais pārvaldes stils   
2.1.  Specializācija   
2.2.  Koordinācija   
2.3.  Konfidenciāla lietu izskatīšana   
2.4.  Par un pret birokrātisko stilu   
3.  Ierēdņu kvalifikācija un darba spējas   
3.1.  Ierēdņa amata specifika   
3.2.  Kompetentuma robežas   
4.  Bezpartejiskums un politizācija   
4.1.  Darbs valsts un sabiedrības interesēs   
4.2.  Birokrātijas vara organizācijā   
  Nobeigums   
Darba fragmentsAizvērt

20.gs. 90. gadu sākumā viens no pirmajiem uzdevumiem Latvijā pēc režīma maiņas bija masīvā birokrātiskā aparāta samazināšana, likvidējot daļu iestāžu un amatu. Tomēr daļa iestāžu un amatpersonu turpināja darboties arī jaunajā sistēmā, saglabājot arī daļu padomju pārvaldes problēmu, piemēram, augstu centralizāciju un subordināciju, atklātības trūkumu un iedzīvotāju interešu ignorēšanu [2;31].
Ierēdnis. Birokrātija. Vārdi, kas mūsu ikdienā gandrīz vai kļuvuši par lamu vārdiem. Jo ne vienam vien ir gadījies, ka kādu specifisku kādas iestādes noteikumu dēļ neizdodas nokārtot to vai citu jautājumu, ka tiek prasīta viena izziņa pēc citas. Tās sagādāt un panākt, lai tas cilvēks, kas to sagatavo, visu izdarītu bez kļūdām, reizēm prasa ne tikai laiku un naudu, bet arī krietnu pacietību [4].
Tomēr, pamatojot ierēdniecības nepieciešamību, jāmin tas, ka modernā industriālā valstī ir nepieciešama ekonomisko un sabiedrisko norišu regulēšana. Ja sabiedrība tiktu atstāta savā vaļā, izveidotos ļoti liels saimnieciskās varas pozīciju disbalanss, kas savukārt apdraudētu līdzsvarotu, taisnīgu interešu izlīdzinājumu [1;271].
Valstij jārūpējas par sociālo taisnīgumu un vispārējo labklājību, it īpaši par atbilstošu preču sadali un par cilvēka cienīgiem dzīves apstākļiem; pie tiem pieder, piemēram, atbilstošas izglītības, darba un atpūtas iespējas un cilvēkam labvēlīga apkārtējā vide. Tur, kur brīvā tirgus mehānisms nenodrošina saimniecisko vai sociālpolitisko mērķu īstenošanu, tur šos mērķus nepieciešams īstenot ar valsts iejaukšanos un pakalpojumu sniegšanu [1;277].
Profesionālā ierēdniecība ir arī tikusi nodēvēta par institūciju, “kurai, dibinātai uz lietas pārzināšanu, profesionālo sniegumu un pienākumu lojālu izpildi, jānodrošina stabila pārvalde un jābūt par izlīdzinošu faktoru attiecībā pret valsts dzīvi veidojošajiem politiskajiem spēkiem” [1;287].
Ierēdniecība – augstākā ierēdņu vara valsts institūcijās; ierēdnieciska pārvaldes sistēma visos valsts varas līmeņos un pašvaldībās; augstāko vadošo ierēdņu kopums.
Birokrātija – ierēdņu īstenotas pārvaldības sistēma; ierēdņu kopums pārvaldības sistēmā; pedantiski formāla attieksme pret veicamajiem pienākumiem; pārvaldības sistēma, kur izpildvaras centrs ir atrauts no tautas un ierēdņi stāv pāri pilsoņiem [5;107].
Šajā darbā termini “ierēdniecība” un “birokrātija” tiek lietoti kā sinonīmi, lai gan vārdam “birokrātija” piemīt negatīva nokrāsa. Taču kā sinonīmus nevajadzētu lietot jēdzienus “ierēdnis” un “birokrāts”.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1163490
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties