Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:275041
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Norēķinu kartes šodien ir kļuvušas par populāru un plaši atzītu norēķinu veikšanas instrumentu un līdzekli dažādu papildu pakalpojumu saņemšanai. Arī Latvijā ir konstatējams norēķinu karšu izplatības straujš pieaugums, kam pateicoties, norēķinu kartes ir kļuvušas par vienu no presē biežāk pieminētajiem bankas pakalpojumiem.
Norēķinu kartes vēsturiski ir veidojušās kā līdzeklis veikto darījumu fiksēšanai mazumtirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas uzņēmumu tīklā. Attīstoties norēķinu organizēšanas tehnoloģijai, norēķinu kartes iegūst arvien ciešāku saistību ar komercbanku piedāvātajiem pakalpojumiem. Bankas skata norēķinu kartes kā instrumentu savu klientu deponēto līdzekļu aprites organizēšanai nodrošinot t.s. bezskaidras naudas norēķinus, kā arī kā līdzekli atsevišķu papildu pakalpojumu nodrošināšanā (patēriņa kredīts, apdrošināšana utt.). Lai atklātu norēķinu karšu darbības mehānismu, ir nepieciešams aplūkot to veidojošos elementus un šo elementu savstarpējo saistību.
Mūsdienās populārāko karšu norēķinu sistēmās var izcelt piecas “darbojošās personas”:
1.kartes lietotājs,
2.tirgotājs – uzņēmums (veikals, restorāns, viesnīca u.c.), kas pieņem karti norēķiniem par pārdotajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem,
3.norēķinu apkalpotājs – sistēmas dalībbanka, ar kuru tirgotājs ir noslēdzis līgumu par karšu akceptēšanu,
4.izdevējs – banka, kura izdod kari kartes lietotājam,
5.norēķinu karšu organizācija kā norēķinu informācijas apkopotāja, apstrādātāja un savstarpēju norēķinu starp dalībniekiem organizētāja.
Novitātes ekonomikā parasti nerodas kā atsevišķa cilvēka oriģināls atklājums. Tas nebūt nenozīmē, ka cilvēka prāts, analītiskās iespējas, radošā izdoma, drosme riskēt neveicina pozitīvu ekonomisko procesu norisi. Lai arī cik nozīmīgs būtu subjektīvais faktors, taču noteicošais ir tas, ka ekonomiskā parādība nobriest, kļūst nepieciešama un iespējama tās attīstība. Tas attiecas arī uz skaidrās naudas aiztāšanu ar bezskaidras naudas norēķinu veidiem un līdzekļiem.

Skaitliski lielākā daļa norēķinu , kā, piemēram, avīžu, autobusa biļetes iegāde, joprojām notiek skaidrā naudā. Taču, ja ņemam vērā naudas pārskaitījumu apjomu, tad tikai neliela daļa norēķinu notiek ar skaidras naudas palīdzību. Galvenie iemesli tam ir drošība un ērtums. Skaidra nauda nav īpaši drošs norēķinu veids, ja runa iet par lielām summām. Nav arī ērti nēsāt līdzi lielu daudzumu skaidras naudas. Inkasācijas pakalpojumi ir dārgi.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties