Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:546836
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Bezpajumtnieku raksturojums Latvijā kopumā    4
  Bezpajumtnieku raksturojums Rīgā    6
  Bezpajumtnieki kā objekti sociālajā diskriminācijā    9
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Bezpajumtniecība ir parādība, kas eksistējusi jau no civilizācijas pirmsākumiem. Tās apjomi sevišķi strauji palielinās pēc sociāliem satricinājumiem, kariem, dabas stihijām, ekonomiskām vai politiskām krīzēm. Tā pastāv gan valstīs ar augstu industrializācijas un ekonomiskās attīstības līmeni, gan jaunattīstības valstīs. Latvijā bezpajumtniecības problēma aktualizējās līdz ar sociāli ekonomisko sistēmas maiņu 20.gs. deviņdesmitajos gados.
Diez vai ikdienas garāmgājējam ienāktu prātā doma, ka bezpajumtniecība cilvēkam var nākt par labu. Parasti apkārtējie šausminās un vai nu novēršas, vai tieši pretēji- jūt līdzi cilvēkiem, kuru ārējais izskats liecina par viņu nabadzību, atstumtību un bieži vien reibuma stāvokli.
Daudzi klaidoņi nevēlas doties uz patversmēm, jo tur liek mazgāties un nedrīkst lietot alkoholu. Dzīvojot atkritumu izgāztuvēs ir konkurence – katram iedalīts savs pleķis, tāpēc svešs nemaz netiek klāt, atkritumu urnas ir visai ienesīgs bizness – dažam paveicas atrast gan naudu, gan zeltlietas, gan pulksteņus.
Rīgā bezpajumtnieku reģistrācija notiek, ņemot viņu pirkstu nospiedumus – tā vieglāk atpazīt mirušos vai noskaidrot saistību ar kādu noziegumu.
Vēlams vai nevēlams ir relatīvi jēdzieni, kas pamatos balstās uz vērtībām. Pieļaujams, ka vairums cilvēku uzskata šādu stāvokli par nevēlamu, jo tas ir pretstatā viņu principiem. Vairumam tas nav pieņemami, ka cilvēks mēnešiem var nemazgāties, pārtikt no ubagošanas un pārtikas, kas “glabājas” atkritumu tvertnēs. Vērtējumi un attieksmes rodas no katra indivīda pieredzes, līdz ar to vērtējums vienmēr ir subjektīvs. Šeit rodas situācija, kurā vērtējumu it kā izsaka cilvēki no malas, tie, kuri šādu dzīvi nav izbaudījuši, kuri patiesībā nevar spriest par tās trūkumiem un priekšrocībām.
Runājot par Latvijas stāvokli, viennozīmīgi nav iespējams apgalvot, ka šis stāvoklis cilvēku ietekmē nevēlami, taču jāatzīst, ka mūsu platuma grādos diez vai bezpajumtniecība ietekmē bezpajumtnieka veselību pozitīvi, kaut dēļ tā vien, cik aukstas ir Latvijas ziemas. Tādējādi nav iespējams pierādīt, ka bezpajumtniekus viņu dzīves apstākļi ietekmētu vai nu neitrāli, vai pozitīvi un tāpēc jāpieņem, ka šis ietekmes veids var tikt uzskatīts par nevēlamu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties