Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:170675
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mežs līdzās zemei un jūrai ir Latvijas lielākā nacionālā bagātība. Meži aizņem gandrīz pusi no valsts teritorijas. Meža kopplatība Latvijā ir 2,9 milj. ha jeb 45% no valsts teritorijas (6,5 milj.ha). Mežainums Latvijā pēdējos 60. gados ir pieaudzis no 25% (1935.g.) līdz 45% (1997.g.) un tam ir tendence nākotnē vēl palielināties uz lauksaimniecības zemju apmežošanas rēķina. Salīdzinājumam jāpiemin, ka mežainums pasaulē vidēji ir 27%, Eiropā 28%, Lietuvā 30%, Igaunijā 46%, Krievijā 45%, Lielbritānijā 9%, Zviedrijā 60%, bet Somijā 67%.
Meža nozare kļuvusi par valdošo Latvijas tautsaimniecībā un eksportā. Nākotnē, meža platībām palielinoties, tālāk attīstoties kokmateriālu dziļai pārstrādei un pieaugot cenām uz koka izstrādājumiem, meža loma Latvijas tautsaimniecībā ievērojami palielināsies.
Mežs ir Latvijas ainavas raksturīga sastāvdaļa, tam ir neatsverama loma tautas rekreācijas apstākļu uzlabošanā.
Mežs – daudzveidīga ekosistēma, kurā sastopamas ļoti daudzas sugas. Šajā referātā apskata vienu no daudzām sugām, tieši bērzu.

Āra un purva bērzi.

Bērzu audzes aizņem 29,3% no Latvijas mežu kopplatības. Ciršanas vecums – 71 gads, IV-V bonitātes audzēm – 51 gads. Koksne cieta, mitrumneizturīga, izmanto finiera un celulozes ražošanai, koka karošu un citu sadzīves priekšmetu izgatavošanai.
Visā Latvijas teritorijā sastopami divu sugu bērzi. Kārpainais bērzs aug paugurainās vietās un līdzenumā, bet Pūkainais – mitrainēs un pat zāļu purvos. Katra nosaukums izsaka tā raksturīgāko īpašību. Kārpainā jeb āra bērza lokanos un nokarenos jaunos zarus klāj sīkas kārpiņas, bet lapas ir gludenas un spīdīgas. Turpretī pūkainā jeb purva bērza jaunos zarus un lapas klāj mīksti un smalki matiņi. Stumbra mizu abiem veido balta tāss ar tumšām šķērssvītrām, caur kurām koks elpo. Kārpainajam bērzam pēc 20 gadiem, sākot no celma daļas, rodas tumša kreve, kas pakāpeniski pārņem visu stumbru, turpretī pūkainajam tāss saglabājas balta visā dzīves laikā. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1189152
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties