Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:855346
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija   
  Annotation   
  Ievads   
  Bailes un fobijas   
  Agorafobija un sociālā fobija   
  Arahnofobija   
  Nepatika, riebums   
  Bērni un bailes   
  Praktiskā daļa   
  Zīmējumu analīze   
  Bērnu zīmējumu analīze vecumā no 6 līz 7 gadiem   
  Bērnu zīmējumu analīze vecumā no 11 līdz 12 gadiem   
  Jauniešu zīmējumu analīze vecumā no 18 līdz 19 gadiem   
  Aptauju apkopošana   
  Secinājumi   
Darba fragmentsAizvērt

Ikviena saprātīga būtne pazīst bailes, un tāds ir kaut cik domājoša cilvēka liktenis. Daudzie jautājumi, ko mums uzdod dzīve un apkārtējā pasaule, nepārtraukti piespiež mūs pielāgoties. Kas gan mūs motivētu uz priekšu, piespiestu meklēt un atklāt, ja ne bailes? Patiesībā visi soļi cilvēces attīstības ceļā, kā arī visi zinātniskie atklājumi, mākslas un literatūras veikumi balstās uz bailēm. Bet tās ir konstruktīvas, pozitīvas un relatīvi neizteiktas bailes. Zinātnieki ir atklājuši, ka 10% baiļu ir nepieciešamas katram cilvēkam, taču nevienmēr tā ir.
Bieži vien cilvēkam rodas pataloģiskas bailes, kuras ir destruktīvas. Tās ne tikai sagrauj indivīdu, bet arī jau iepriekš iznīcina viņa turpmākās darbības. Cilvēki dažkārt lieto vārdu “fobija” kā sinonīmu vārdam “bailes”. Bet, kāda tad ir atšķirība starp bailēm un pataloģiskām bailēm jeb fobijām? Bailes - tā ir reakcija uz reālām briesmām, bet, savukārt, pataloģiskas bailes ir reakcija uz briesmām, kas ārēji nepastāv. Tās pamatojas uz iekšējām bailēm, un ļoti bieži rodas, neapzinātu motīvu dēļ. Bailes ir viens no emociju veidiem, kas palīdz cilvēkam pašneiznīcināties. Bailēm saprāta robežās ir liela nozīme mūsu ikdienas dzīvē. Iedomājieties, kas notiktu, ja pēkšņi visi cilvēki pārstātu baidīties. Tiklīdz cilvēku sāk baidīt bez pamatojuma, tā jau ir izmantošana, kur tiek izmantotas viņa emocijas. Ir veikli darboņi un arī reliģiskas organizācijas, kas cilvēku bailes izmanto savu mērķu sasniegšanai, proti, – lai cilvēks būtu no viņiem atkarīgs. Piemēram, daudz reliģisko konfesiju biedē cilvēku ar nokļūšanu ellē, ja viņš neievēros dogmas, noteikumus utt. un tādā veidā manipulē ar cilvēkiem. Pārsvarā reliģiskās kustības to nepamato un neizskaidro, kāpēc cilvēkam būtu „jādeg elles ugunī un pastarajā tiesā drebēs ceļi” utt.. Visam tam pamatā ir cilvēku emociju pārzināšana un to izmantošana.
Kas vispār ir bailes? Tā ir emocija, pārdzīvojums, kas rodas kā atbildes reakcija uz draudiem cilvēka bioloģiskajai vai arī sociālajai labklājībai. Atkarībā no situācijas un cilvēka personības īpatnībām bailes var izpausties ļoti plašā diapazonā — kā nedrošība, bažas, satraukums, izbailes, panika, izmisums, šausmas. Sasniedzot kulmināciju jeb afekta stāvokli, baiļu sajūta uzspiež cilvēkam tā saukto “avārijas uzvedību”, kas izveidojusies bioloģiskās evolūcijas procesā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties