Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:650610
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.09.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.nodaļa.  Vispārīgie noteikumi par bērnu tiesību aizsardzību starptautiskās tiesībās    5
1.1.  Bērnu tiesību aizsardzības institūta vēsturiskā attīstība starptautiskās tiesībās    5
1.2.  Starptautiskais tiesiskais regulējums bērnu tiesību aizsardzībā    6
1.3.  Bērnu tiesību aizsardzības nodrošināšanas starptautiski tiesiskie mehānismi    8
2.nodaļa.  Latvijas un Vācijas bērnu tiesību aizsardzības salīdzinājuma analīze    9
2.1.  Bērnu tiesību aizsardzības mehānismi Latvijā    9
2.2.  Bērnu likumisko tiesību un interešu aizsardzība Vācijā    13
2.3.  Bērnu tiesību aizsardzības atšķirības un līdzības Latvijā un Vācijā    16
3.nodaļa.  Problēmas saistītas ar bērnu tiesību aizsardzības nodrošināšanu Latvijā    18
3.1.  Bērna tiesības un pienākumi    18
3.2.  Visbiežākie bērnu tiesību pārkāpumi    20
  Secinājumi    23
  Izmantoto avotu saraksts    26
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Bērnu tiesību pārkāpšana, nežēlīga apiešanās ar bērniem un to ekspluatācija sen zināmi cilvēcei. Gandrīz katrā valstī arī Latvijā ir aktuāla problēma, uzlabot bērnu aizsardzības tiesisko regulējumu.
Pasaules valstu saistības, arī Latvijas, bērnu tiesību aizsardzības jomā, kas ir paustas daudzos starptautiskos dokumentos, tostarp Vispārējā cilvēktiesību deklarācijā, ANO Konvencijā par bērna tiesībām, Starptautiskajā paktā par ekonomiskajām, sociālajām un kultūras tiesībām u.c.
Šīs jomas pamatdokuments ir ANO Konvencija par bērna tiesībām, kas nostiprina dažādas bērnu tiesības - pilsoniskas, politiskas, ekonomiskas, sociālas un kultūras. 1991. gadā 4. septembrī Latvija pievienojās 1989. gada ANO Konvencijai par bērna tiesībām. Pievienojoties šai konvencijai, Latvija ir apņēmusies ievērot visus tā noteikumus, kā arī izveidot efektīvus valsts cilvēktiesību aizsardzības mehānismus (administratīvus, tiesas u.c.), kuru izmantošana nodrošina bērnu tiesību aizsardzību.
Tomēr pētījuma gaitā ir secināts:
1) Sociāli ekonomiskā situācija valstī, izraisa to, ka ir daudz neatrisinātu problēmu: nav attiecīga atbalsta ģimenēm un bērniem krīzes situācijās, trūkst kvalificētu speciālistu sociālajos dienestos, skolās, bērnu iestādēs. Rezultātā daudzu Latvijas bērnu tiesības ir pārkāptas, bērni jūtas nevēlami, nesaprotami, kļūst par vardarbības upuriem.
2) No savu tiesību pārkāpumiem cieš gan bērni ģimenēs, gan bērni, kas atrodas valsts aprūpē. Pēdējā laikā visai bieža informācija plašsaziņas līdzekļos par agresīvu bērnu uzvedību attiecībā pret otru, traģiski gadījumi bērniem, kad vecāku vainas dēļ bērni ir nopietni ievainoti vai pat iet bojā.
3) Ne tikai bērnu aizsardzības problēmas ģimenē un izglītības iestādēs ir aktuālās, bet nemazāk nopietns jautājums saistīts ar virtuālo vidi.
4) Uz šodienu Latvijas bērnu aprūpes iestādēs dzīvo 1547 bērni, kuriem nav nopietnas veselības problēmas. Ļoti daudz bērnu, kas juridiski nav brīvi, tas ir, viņu vecākiem nav atņemtas aprūpes tiesības, tāpēc bērni juridiski ir saistīti ar viņiem, lai gan tie par saviem bērniem nerūpējas. Juridiskā atbrīvojuma no ģimenes process, ko regulē spēkā esošiem noteikumi, ir ļoti garš. Ar katru gadu bērnam ir mazāk iespēju, ka viņš iegūst jaunus mīlošus vecākus, jo adoptētāji bieži izvēlas jaunākus bērnus.
Saskaņā ar iepriekš minēto, ir iespējams veikt šādus ierosinājumus:
1) Lai novērstu vardarbības gadījumus skolās (mobbings) nepieciešams nodrošināt, lai katrā Latvijas skolā ir mobbinga novēršanas plāns, kas ļautu ātrāk izprast konkrēto situāciju, kā arī nepieciešams šī jautājuma risināšanai piesaistīt skolotājus, vecākus un skolēnus. Savukārt plāna satura izstrādi nepieciešams nodrošināt valsts līmenī, kā piemērs ir Somija, grozot LR Izglītības likumu. Tāpat šķiet nepieciešams veikt darbības, lai mazinātu vardarbību skolās un katru skolu nodrošināt ar bērnu psihologu un sociālo darbinieku.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties