Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:777647
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Ievads    4
1.  Kas ir astma    6
1.1  Bronhiālās astmas lēkmes    6
1.2  Astmas ietekmējošie riska faktori    7
1.3  Saimniekorganisma faktori    7
1.4  Vides faktori    8
1.5  Ārējais piesārņojums    9
1.6  Iekšējais piesārņojums    10
2.  Astmas psiholoģiskie cēloņi    11
2.1  Pieķeršanās    11
2.2  Mātes bērnu attiecības svarīgi aspekti    12
2.3  Palīdzības iespējas no psiholoģiskā viedokļa    12
  Pētnieciskā daļa    14
  Anketēšana    14
  Projektīvo testu secinājumi    27
  Secinājumi    28
  Izmantotā literatūra    29
  Pielikumi    30
Darba fragmentsAizvērt

1. Kas ir astma?

Astma kā slimība ir pazīstama jau kopš sengrieķa Hipokrāta laikiem. Pirmo reizi tās ārstēšanas metodes aprakstītas 12. un 13. gadsimta mijā Aleksandrijas jūda Mozus Maimonīda grāmatā „Astmas ārstēšana’ .
2Vārds „astma” grieķu valodā nozīmē „smaga elpošana” (elpas trūkums).
Tātad astma ir hroniska iekaisuma elpceļu slimība, kuras patoģenēze iesaistītas daudzas šūnas un šūnu elementi. Hroniskais iekasums izraisa elpceļu hiperaktivitāti, kas savukārt noved pie atkārtotām čīkstēšanas epizodēm krūškurvī, trokšņi plaušās, elpas trūkuma, spīlēšanas sajūtas krūtīs un klepus, it īpaši naktīs un agri no rītiem.
3Normālos apstākļos elpceļi ir tīri un tas veicina bez piepūles elpošanas procesu. Astmu atpazīstošā pazīme ir nepatīkamā trokšņainās elpošanas skaņa, elpai plūstot cauri viegli iekasušajiem, sašaurinātajiem un sabiezējušiem elpošanas ceļiem. Iekaisušie elpceļi ir ļoti jūtīgi un krasi reaģē uz dažādiem kairinātājiem, kas izraisa astmas lēkmes. Lēkme ilgst no dažām minūtēm līdz 3-4 stundām, reizēm pat ilgāk. Smagos gadījumos slimnieka seja ir pelēka, bāla, pārklāta lipīgiem sviedriem, kakla vēnas ir pietūkušas, acu āboli ir nedaudz izspiedušies, to asinsvadi paplašināti, runa saraustīta, jo traucē apgrūtinātā elpošana. Astmas lēkmes laikā ir apgrūtināta gan ieelpa, gan izelpa (īpaši izteikti). Lēkme beidzas pastiprināti izdaloties krēpām.


1.1.Bronhiālās astmas lēkmes

Astmas lēkme parasti sākas pēkšņi, taču ir slimnieki, kuri jūt lēkmes tuvošanos – iepriekš sākas klepus, sāpes aiz krūšu kaula, šķaudīšana, vēdera uzpūšanās. Visbiežāk tās notiek naktīs vai agri no rītiem. Sevišķi apgrūtināta ir izelpa. Šāda lēkme ilgst no dažām minūtēm līdz pat vairākām stundām. Nopietnos gadījumos, sevišķi, ja lēkme ir ilgstoša, tiek runāts par akūtu astmu vai astmātisku stāvokli. Pacients nav spējīgs runāt un viņam vai viņai iestājas cianoze, ķermenis pārklājas ar sviedriem, palēninās pulss un elpošana kļūst saraustīta, kas var kļūt par nāves cēloni. Vēl viela lieta, kas veicina astmas lēkmes, ir cigarešu dūmi. Tie izraisa bronhu hipersensitivitāti un, ko sauc arī par endogēno bronhiālo astmu. Tādējādi gan aktīvā, gan pasīvā atkarība no tabakas ir ļoti kaitīga astmas slimniekiem, jo tā izraisa atkārtotas un spēcīgas lēkmes. Astmas slimnieku skaits pieaug, it īpaši bērnu vidū, un cigarešu dūmu ieelpošana var vienīgi palielināt viņu problēmas, kas saistītas ar elpošanas sistēmu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties