Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:375383
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 16 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Komiksu nozīme beļģu kultūras kontekstā    4
2.  Beļģu komiksu mākslas dzimšana    7
2.1.  Katoliskā identitāte un tās saknes    7
2.2.  Amerikāņu komiksu un Otrā pasaules kara laiks Beļģijā    9
2.3.  Kaimiņzeme Francija    10
3.  Beļģu komiksi    12
3.1  „Franču-beļģu komiksi”    12
3.2.  Flāmu komiksi    14
3.3.  Komiksu formāti    17
3.4.  „Le Journal de Spirou”    17
3.5.  „Le Journal de Tintin”    18
4.  Beļģu komiksu skolas un to īpatnības    20
4.1.  „Šarlruā skola”    20
4.2.  „Briseles skola”    21
  Nobeigums    23
  Tēzes    24
  Anotācija    26
  Annotation    27
  Annotation    28
  Izmantotās literatūras saraksts    29
  Pielikums    32
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Rakstot kursa darbu un veicot darba sākumā izvirzītos uzdevumus, vislielākās grūtības sagādāja izmatojamo literatūras avotu trūkums. Tas daļēji izskaidrojams ar pētāmās tēmas specifiku – tēma ir cieši saistīta ar Beļģijas kultūru, un Latvijā ir pieejami vien atsevišķi avoti, galvenokārt franču un angļu valodās, kas būtu noderīgi tēmas izpētei. Papildu grūtības radīja arī apstāklis, ka, pētot beļģu komiksu pirmsākumus, nācās saskarties ar problēmu, ka literatūras avotos pieejamā informācija par konkrēto laika posmu, t.i., 20.gs. otro pusi, ir fragmentāra un vispārināta, tādēļ tā nesniedz pilnīgu izpratni par šo nozīmīgo periodu beļģu komiksu attīstībā. Daļu nepieciešamās informācijas izdevās iegūt, rūpīgi analizējot un atlasot elektroniskajos interneta resursos pieejamos materiālus franču, angļu un latviešu valodās, kā arī apmeklējot bibliotēkas Latvijā, Francijā un Beļģijā. Problēmas radīja tas, ka daļa literatūras avotu, kuri varētu būt noderīgi tēmas izpētei, ir rakstīti flāmu valodā, kuru autore nepārzina.
Analizējot pieejamo informāciju, autore secināja, ka beļģu komiksu pirmsākumi rodami 20.gs. pirmajā pusē un, ka to nozīme Eiropas komiksu kultūras kontekstā ir ārkārtīgi liela. Nelielas grūtības sagādāja šī laika posma strukturēšana, jo beļģu komiksu attīstību ietekmējuši dažādi notikumi, kuri norisinājušies vienlaicīgi, tāpēc izdalīt tos vienu no otra, lai parādītu nozīmīgākos bija sarežģīti, taču, autoresprāt, sasniegtais rezultāts ir labs un uzskatāmi atspoguļo beļģu komiksu attīstību, rādot dažādas šī procesa nianses. Tā kā beļģu komiksu mākslinieku darbība ir ļoti produktīva, grūtības sagādāja kursa darbā apskatāmo mākslinieku un to daiļrades izvēle. Autore izvēlējās atspoguļot slavenāko mākslinieku ieguldījumu un to daiļradi beļģu komiksu mākslā, dodot tās koncentrētu raksturojumu, jo uzskata, ka tas ir optimāls risinājums, lai gūtu priekšstatu par beļģu komiksu mākslas attīstību un tās tendencēm.
Kaut arī darbu uzsākot, šķita, ka pieejamo informācijas avotu daudzums par šo tēmu ir plašs, taču, darba gaitā izrādījās, ka pamat resurss vairākiem informācijas avotiem ir viens, tomēr, autore atklāja, ka komiksu mākslā pastāv atsevišķi fenomeni, kurus ir vērts pētīt un analizēt padziļināti, veltot tiem atsevišķu pētniecisko darbu. Kā pamudinājums turpināt kalpo atziņa, ka latviski pieejamo informācija par šo tēmu ir niecīga.
Visi darba sākumā izvirzītie uzdevumi tika izpildīti. Darba rakstīšanas procesā gūtos secinājumus, kas attaisno kursa darba rakstīšanas mērķi, autore tēžu veidā ir apkopojusi nākamajā kursa darba nodaļā.
Autore kopumā ar paveikto darbu ir apmierināta. Darbs pie kursa darba izveides izrādījās interesants un saistošs.

Tēzes
• Komiksi, jau kopš to pirmsākumiem 20.gs. sākumā, ir ieņēmuši nozīmīgu lomu Beļģijas kultūras kontekstā, kļūstot par vienu no šīs valsts identitāti raksturojošajiem un apliecinošajiem faktoriem.
• Beļģijā tāpat kā pārējās frankofonajās teritorijās komiksi pazīstami zem nosaukuma bandes dessinées jeb BD, Flandrijā komiksus dēvē par stripverhalen.
• Beļģijas politiskie un sociālie notikumi ir kalpojuši kā iedvesma jaunajiem māksliniekiem, kurai pateicoties, mākslinieki izkopa sev raksturīgo, nacionālistisko izteiksmi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1238290
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties