Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:956787
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Bauskas centrālās bibliotēkas pakļautībā pavisam ir 37 bibliotēkas. Šajā darbā es apskatīšu dažas no tām, tās kurām ir senāka vēsture.
Viena no tām Ceraukstes pagasta bibliotēka. Ap 1900 gadu daudzi zemnieki skolā gāja tikai četras ziemas, jo agri vajadzēja pašiem sākt pelnīt iztiku.Grāmatas garajos ziemas vakaros aizveda šos nogurušos cilvēkus citā pasaulē. Grenstāles barons fon Bistrams, kuram piederēja arī Ceraukste, visžēlīgi atvēlēja vienā apkurināmā un apgaismotā istabā izvietot plauktus ar grāmatām. Izveidojās tiem laikiem liela bibliotēka, pavisam bija ap 3000 sējumu, kas tolaik skaitījās liela bagātība.Vēlāk bibliotēka bijusi izglītības biedrības „Austra” pārziņā. 1910. gadā bibliotēku pārcēla uz Biedrības namu, kur tā atrodas arī pašlaik. Latvijas Bibliotēku padomes gadagrāmatā ir ieraksts, ka 1923. gadā reģistrēti 94 lasītāji.
Nepārspēta darba ilggadībā ir Dzidra Tijona, kura vadīja iestādi no 1954. līdz 1996.gadam. „Slēpjot aizkustinājuma asaras viņa atcerējās tos tālos piecdesmitos un arī vēlākus gadus: „ Man ļoti patika apkalpot bērnus. Es neuztraucos, kad uz bibliotēku strādnieki atnāca no cūku vai govju fermas. Neatstūmu arī tos, kam kāja paslīdēja. Man vispār bija daudz labu cilvēku – tautas nama darbinieki, pastnieces...”.
Bārbeles pagastā Avotkrogā, gadsimtu mijā atvēra bibliotēku, kuru pēc 1905. gada revolūcijas izveidoja izglītības biedrība “Rīts”, Mārtiņa Riekstiņa vadībā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1142188
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties