Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:220591
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.04.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Baroka laikmets Eiropas kultūrā aptver 17. gs. un 18. gs. pirmo pusi. Kad 19. gs. beigās mūzikas un mākslas pētnieki sāka tuvāk iepazīt darbus, kas bija radušies 17. gs., viņi tiem deva apzīmējumu ”baroks” , kas tulkojumā nozīmē ”dīvains, neparasts”. Daudz kas šajā mākslā likās dīvains: parūkotie kungi, korsetēs iežmiegtās dāmas, samāksloti teatrālas uzrunas, greznumlietu pārblīvētība telpu iekārtojumā, nedabiski apcirptie krūmi utt. Arī tā laika mūzika – skaņu mežģīnēm izcakotie klavesīna skaņdarbi un operu ārijas, kuru vienīgais mērķis, šķiet, bijis parādīt dziedātāja balss daiļumu un veiklību, -19.gs. beigās šķita neparasta.
Eiropas lielo valstu karaļi Versaļā, Vīnē, Madridē un citur arvien cenās apliecināt savu bagātību un varenību. Greznās pilis, kurās pastāvīgi rīkoja svinības, plašie parki, lieliskais interjers ar aizraujošiem gleznojumiem, iespaidīgā baznīcas mūzika, kā arī operu izrāžu krāšņās dekorācijas bija spilgts apliecinājums šiem centieniem.

Vārda “baroks” izcelsme
Baroka etimoloģija [vārda izcelšanās] ir izvērsta un sazarota. Šā vārda nozīmi ir skaidrojuši vairāki autori dažādos laikaposmos, un sākumā tam ir bijuši dažādi skaidrojumi. Itālijā vārds “baroks” tika lietots, lai norādītu uz sarežģītu un nepatiesu domu gaitu. Savukārt franču “baroque” saista ar portugāļu vārdu “barroco” un spāņu “barrueco”, kuri apzīmēja nepareizas formas pērli.
Latviešu valodā lietojamais vārds “baroks” ir uzskatāms par terminu, kas pārņemts no vācu “der Barock”, jo vācu mākslas zinātnes terminoloģija agrāk latviešu rakstītājiem bija visvairāk pieejamā. Savukārt vācu “der Barock” nāk no franču “baroque”. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1120815
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties