Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:876892
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.10.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Jēkabpils bāriņtiesas izveidošanās    4
1.1.  Bāriņtiesas kompetence    6
1.2.  Bāriņtiesas funkcijas    8
1.3.  Bāriņtiesas sēdes    10
2.  Bērnu tiesību aizsardzība    12
2.1.  Vecāku varas pārtraukšana vai aprobežošana    13
2.2.  Bērnu mantisko tiesību interešu aizsardzība    14
2.3  Aizbildnība    14
2.4.  Aizgādnība    15
2.5.  Adopcija    15
2.6.  Palīdzība mantojumu lietu kārtošanā    16
3.  Bāriņtiesas loma tiesu sistēmā    17
4.  Secinājum un priekšlikumi    18
  Izmantotā literatūra    19
Darba fragmentsAizvērt

Jēkabpils bāriņtiesas izveidošanās
Apmēram četrus gadsimtus Latvijas bāriņu intereses aizsargāja īpašas aizbildnības un aizgādnības iestādes, laukos tās bija pagastu tiesas, bet pilsētās- bāriņtiesas. Sākumā bāriņtiesa bija aizbildnības un aizgādnības iestāde par nepilngadīgiem bērniem, garā vājiem un sajukušiem, klaji atzītiem izšķērdētājiem, sievietēm vispār un mājās neesošiem un bezvēsts pazudušiem. Pirmās instances bāriņtiesas vispār bija šādas : 1) pagasta tiesa- sava pagasta piederīgajiem; 2) bāriņtiesa pilsētās- pie pilsētas pierakstītiem un 3) muižnieku bāriņtiesa. Otrās instances bāriņtiesas bija šādas: 1) par muižnieku un pilsētu bāriņtiesām- apgabala tiesas; 2) par pagastu tiesām- zemnieku virstiesas. Pēc 1889. gada reformas bāriņtiesas vairs nebija formālas tiesas. Tolaik esošais kārtu princips bija ne tikai pašu bāriņtiesu darbībā, bet arī to iekšējā uzbūvē. Muižnieku bāriņtiesas pastāvēja līdz 1919. gadam, kad Latvijas valdība darbību pārtrauca. 1934. gada 2. augustā izsludināja likumu ‘’par pilsētu bāriņtiesām’’, tam bija 39 panti, kuri noteica visu viņu apjomu. Pēc padomju varas bāriņtiesas funkcijas pildīja skolu valdes tiesību aizsardzības inspektori. Tagad bāriņtiesas ir visās pilsētās un pagastos- pagasttiesas. Kad 1996. gadā atjaunoja bāriņtiesas, iedzīvotājiem vēl nebija skaidrs, kāpēc tādas bāriņtiesas tiek izveidotas un ko viņas dara.
Jēkabpils bāriņtiesa ir dibināta 1996. gada 1.aprīlī. ‘’Jēkabpils bāriņtiesa ir Jēkabpils pilsētas pašvaldības izveidota aizbildniecības un aizgādniecības iestāde, kuras darbības teritorija ir Jēkabpils pilsētas administratīvā teritorija.’’ Bāriņtiesa ir Bērnu un ģimenes lietu funkcionālajā pārraudzībā. Tieslietu ministrija sniedz bāriņtiesām metodisko palīdzību. ‘’Finanšu līdzekļus bāriņtiesas darbībai piešķir Jēkabpils pilsētas dome. Bāriņtiesai ir sava budžeta tāme, ko apstiprina Jēkabpils pilsētas dome. Bāriņtiesas sastāvā ir bāriņtiesas priekšsēdētājs, 5 bāriņtiesas locekļi (atbrīvotie) un 1 bāriņtiesas loceklis (neatbrīvotais). Bāriņtiesas priekšsēdētāju ievēlē pilsētas dome uz pieciem gadiem, lai kļūtu par bāriņtiesas locekli vai priekšsēdētāju ir jāsasniedz 25 gadu vecums, kā arī jāiegūst pedagoģiskā, juridiskā, medicīniskā vai sociālā darbinieka izglītība. Valsts valoda jāprot augstākajā līmenī, jābūt arī attiecīgajā administratīvajā teritorijā dzīvojošai vai strādājošai personai.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1141776
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties