Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:742446
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 27 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
I.  Teorētiskā daļa.    5
1.  Aizdevumi    5
1.1.  Hipotekārais kredīts    6
1.2.  Patēriņa kredīts    7
1.3.  Overdrafts    7
1.4.  Kredītkaršu aizdevums    7
1.5.  Kredītlinija    7
1.6.  Studiju un studējošā kredīts    8
1.7.  Līzings    8
1.8.  Faktorings    9
2.  Noguldījumi    10
2.1.  Termiņdepozīts    11
2.1.1.  Termiņa depozīts ar periodisku procentu izmaksu    11
2.1.2.  Uzkrājuma depozīts ar iespēju papildināt depozīta summu   
2.1.3.  Termiņnoguldījums ar procentu kapitalizāciju    12
2.2.  Svētku depozīts    12
2.3.  Ieguldījumu fondi    13
2.3.1.  Pensiju fondi    13
II.  Praktiskā daļa.    14
1.  Hipotekāra kredīta piemērs un apreķins    14
2.  Patērētāja kredīta piemērs un apreķins    15
3.  Faktoringa piemers un aprēķins    15
4.  Overdrafta piemers un aprēķins    16
5.  Lizīngs    16
5.  Depozītu piemēri un aprēķini    16
  Nobeigums    18
  Literatūras saraksts    19
Darba fragmentsAizvērt

Izvēlētu tematu uzskatu par aktuālu, jo pašlaik bankām ir ļoti lielā loma gan ģimenes saimniecībā, gan uzņēmējdarbībā un ražošanā. Tagad bankas piedāvā tik plašu pakalpojumu klāstu ka daži pat neorientējās tājos. Savā darbā es centīšos definēt pakalpojumus, izskaidrot tos, kā arī analizēt cenu un pakalpojumu starpību dazādās bankās. Vēl viens iemesls kāpēc izvēlējos tieši šo tēmu, ir tās kā es interesējos par banku darbību – kā nākotnes klients-hipotēkārā kredīta nēmējs un kā nākotnes bankas darbinieks. Šī informācija nebūs par lieku katram cilvēkām kas plāno ņemt kredītu, vai ieguldīt depozītu, vai veikt uzņēmējdarbību, vai vēl kādā veidā skarties ar bankam. Šis jautājums man ir ļoti tūvs un liekās interesānts.
Banka (finansu iestāde) ir specializēts uzņēmums, kas tādā vai citādā veidā piesaista naudu no iedzīvotājiem, uzņēmumiem, organizācijām, citām finansu iestādēm un iegulda šo piesaistīto naudu finansu aktīvos-izsniedzkredītus, iegulda vērtspapīros, nogulda citās bankās, iegulda peļņu nesošos uzņēmumos u.tml.Plašāk definējot, banka darbojas kā starpnieks starp krājēju un aizņēmēju. Parasti bankas veic arī citas finansu operācijas, kā, piemēram, tirgojas savā vai klienta vārdā ar ārvalstu valūtu, vērtspapīriem, veic uzticības (trasta operācijas utt.
Tagad mazliet par situāciju tirgū. Latvijas bankas tagad attīstās ar augošu dinamiku katru gadu bankas piesaista ieguldījumus apmēram par 30% vairāk nekā iepriekšēja gadā, tada paša situācija ir arī ar aizdevumiem. Protams tās var redzēt arī pēc visiem rādītājiem. Kopējie banku aktīvi 2002.gadā auguši par 27,9%, sasniedzot 4,4 mljrd. Ls. Noguldījumos bankas 2002.gadā beigās bija piesaistījušas 3 mljrd.Ls, kas ir par 31.8% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt izsniegtie aizdevumi gada laikā auguši par 29,9%, sasniedzot 2,1 mljrd.Ls, Liecina FKTK apkopotie dati. 2002.gadu visas bankas beigušas ar peļņu, kopumā gūstot 56.3 milj.Ls, kas ir par nepilniem 10 milj.Ls vairāk nekā 2001.gadā. 2003. gada pirmajos vienpadsmit mēnešos Latvijas bankas bija nopelnījušas 65,1 milj.Ls. Banku aktīvi pērnā gada 11 mēnešu laikā auguši par 25,3%, novembra beigās sasniedzot 5,5 mljrd.Ls. Izsniegto aizdevumu apjoms audzis par 34,9%, sasniedzot 2,9 mljrd.Ls. Visvairāk aizdevumos bankas ir izsniegušas uzņēmumiem (1,6 mljrd.Ls), taču krietni straujāk audzis privātpersonām izsniegto aizdevumu apjoms, par 66,4%. Banku piesaistīto noguldījumu apjoms novembra beigās sasniedza 3,7 mljrd.Ls, kas ir par 20,5% vairāk nekā gada sākumā.
Šobrīd Latvijā darbojas 22 bankas un viena ārvalstu bankas filiāle.
Kursa darba mērķis ir paskaidrot kā strāda bankas un kādus aizdevuma un ieguldījuma pakalpojumus tās piedāvā, apskatīšu pakalpojumu plusus un mīnusus, starpību starp tām. Ka arī centīšos apsvērt visos tos jautājumus kas ir vajādzīgi lābākai bankas piedāvājumu būtības saprašanai.
Mana darba galvēnie uzdevumi ir savakt informāciju un sakopt to tādā veidā lai būtu skaidri redzāmā starpība starp dažādam pakalpojumiem. Par galveno uzdevumu liku lai būtu saprotāms ne tikai pašai, bet arī citiem ieinteresētiem cilvēkiem kuriem nav nekādu priekšzināšanu.
Par vispiemērotāku metodi bankas pakalpojumu apskatīšanai es uzskatu analītisku metodi, bet lai visa informācija varētu būt praktiski pielietota. Centīšos iegūt svaigāku informāciju par procentu likmēm, piedāvājumiem, aktualitātēm un citu. Dažus datus parādīšu tabūlas veidā, lai skaidrāk būtu redzama starpība.
Kad mana kursa darba svarīgums ir neapšaubams, visi mērķi un uzdevumi, kā arī metodi ar kuram tiks risināti uzdevumi ir noteikti varam sākt runāt tieši par bankam un par piedāvātiem pakalpojumiem.
Tieši no kreditēšanas bankas 2002.gadā guva nozīmīgu peļņu: banku procenti ienākumi par izsniegtajiem kredītiem veidoja vairāk nekā 40% no kopējiem ienākumiem, un to īpatsvars kopējos ienākumos pastāvīgi pieaudzis. No tabulas (zemāk) redzami galvenie spēlētāji aizdevumu tirgū, tās ir Parekss banka, Latvijas Unibanka un Hansabanka, parējie stipri atpaliek no viņu rādītājiem.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties