Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:792837
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Augšzeme ir novads starp Daugavu, Zemgali un Lietavu, un turienes veidošanas parašas ir cieši jo cieši saistītas ar tiem pašiem tērpu darināšanas, rotāšanas un valkāšanas paņēmieniem, uz kuriem pamatojas Krustpils, Vidzemes vidienes un Latgales tērpu tradīcijas. Šos apstākļus pazīstot, ir viegli iespējams izskaidrot, kāpēc Augšzemē bija pazīstami visi tie paši tērpu gabali, kādus valkāja kaimiņu novados uz ziemeļiem no Daugavas. Šie gabali bija: vainagi, galvas auti, rakstītās sagšas, snātenes, villaines, baltie linu krekli, kreklu un sagšu saktis, izrakstītas, greznas jostas un ar košu dzīparu salikumiem rotāti brunči. Augšzemes audējas katrā laikā varēja stāties līdzās Krustpils vai Latgales rakstu pratējām, jo arī viņas turējās pie tām pašām, ļoti senos izstrādātām ģērbšanās un rotāšanās parašām.
Šāda sīksta turēšanās pie sena mantojuma bija par iemeslu, kāpēc Augšzemes tautas tērpā varēja novērot zināmu radniecību ar blakus novadiem. Tā Augšzemes austrumu daļā Latgalei radniecīgu izskatu piešķīra baltie sievu galvas auti un sarkanām rakstu joslām izgreznotie krekli. Augšzemes rietumu daļā apģērba izskats ļoti līdzinājās Krustpils novada tērpam.
Tomēr jāatzīst, ka Augšzeme ir viens viengabalains tērpu novads, kurā dažādībām vajadzētu rasties novada garuma dēļ. Austrumu daļai raksturīgākos tērpus varēja novērot ap Bebreni un Ilūksti, bet rietumu daļas tērpu parašas vislabāk bija saskatāmas starp Jēkabpili un Neretu.
Kā starp abiem Augšzemes novada (austrumu un rietumu) galiem nav saskatāma nekāda robeža, tāpat gandrīz nemanāma un pamazītēja ir Augšzemes tautas tērpa pāriešana Zemgales tērpā. Robežu abu novadu starpā novilkt nav iespējams.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties