Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:830924
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Vēstures apskats    3
  Atoma sastāvs    4 – 6
  Atoma kodols    7 – 8
  Izotopi    9
  Radioaktivitāte    10 – 14
  Izmantotās literatūras saraksts    15
Darba fragmentsAizvērt

Kā pirmo no elementārdaļiņām, kas ietilpst atoma sastāvā, atklāja elektronu. 1874. gadā īru zinātnieks Džordžs Stonijs (1826 – 1911) izteica domu, ka elektriskā strāva ir negatīvi lādētu daļiņu plūsma, un 1891. gadā šīs daļiņas nosauca par elektoniem (no grieķu elektron – dzintars).
Vēlākajos gados veiktie pētījumi noveda pie secinājuma, ka atomu ar fizikālām metodēm var sadalīt un ka tas sastāv no vairākām elementārdaļiņām, Pie šādiem pētījumiem piederēja angļu zinātnieka Viljama Kruksa (1832 – 1919) eksperimenti un viņa 1879. gadā atklātie katodstari. Eksperimentāli elektrona esamību 1897. gadā pierādīja angļu fiziķis Džozefs Džons Tomsons (1856. – 1940.). Viņš veica eksperimentus ar katodstariem gāzizlādes caurulītē, kurā tika panākts zems spiediens un ar elektrodiem pievadīts augsts spriegums (1500V). Tādos apstākļos caurulītē viņš ieguva “neredzamus” katodstarus, kas radīja spilgti zaļus uzplaiksnījumus tajās vietās, kur tie sastapās ar caurulītes iekšējo virsmu. Šie novērojumi ļāva zinātniekiem izdarīt secinājumu, ka šie stari ir negatīvi lādētu daļiņu plūsma. Atkārtojot šādu eksperimentu ar vairākām gāzēm, Tomsons ieguva vienādus rezultātus, tādā veidā pierādīdams, ka visu elementu atomi satur negatīvas daļiņas – elektronus.
Praktiski atoma uzbūves pētīšana sākās 1897. – 1898. gadā , kad bija līdz galam izpētīti katodstari. Fakts, ka elektroni izdalījās no vairākām vielām, veda pie secinājuma, ka elementi ietilpst visu elementu sastāvā. Bija arī zināms, ka atoms ir elektroneitrāls, no kā zinātnieki secināja, ka tā uzbūvē ir jābūt kādai daļai, kas ir neatklāta, un, kas neitralizēja elektronu negatīvo lādiņu. Šo pozitīvi lādēto daļu atklāja Ernests Rezerfords, pētīdams alfa daļiņu plūsmu gāzēs un citās vielās. (Alfa daļiņas, kuras izdalās no aktīvajiem elementiem, ir pozitīvi lādēti hēlija (He) joni, kuru sasniedz ātrumu līdz pat 20000 km/s (salīdzinājumam: ja mašīna brauc ar 100 km/h, tad tas ir 27,8 m/s= 0,0278 km/s). Pateicoties tik lielam ātrumam, alfa daļiņas, lidojot cauri gaisam un ietriecoties tajā esošajos atomos, izsit no tiem elektronus. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1145095
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties