Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:398481
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Atmosfēra ir Zemes gāzu apvalks. Atmosfēras apakšējie slāņi ir viens no biosfēras komponentiem. Gaiss ir nepieciešams lielākās daļas dzīvo organismu eksistencei, kā arī dažādu procesu norisei nedzīvajā dabā.
Atmosfēra ir arī Zemes aizsargslānis. Tā pasargā zemi no daudzajiem meteoriem, kas, nonākot blīvajos atmosfēras slāņos sadeg. Atmosfēra ir arī siltumizolācijas filtrs. Ja nebūtu gaisa apvalka, tad diennakts temperatūras starpība uz Zemes sasniegtu 2000 C.
Atmosfēru piesārņojošās vielas visbiežāk ir gāzveida vai cietas, retāk šķidras vielas. Gāzveida vielas veido apmēram 90 % kopējā piesārņojuma.
Atmosfēras piesārņojumu iedala :
1.dabiskajā atmosfēras piesārņojumā
Lielu gāzu un tvaiku daudzumi atmosfērā nonāk no vulkāniem, geizeriem, ģeotermālajiem un citiem pazemes avotiem. Protams, arī no mežu un stepes ugunsgrēkiem atmosfēras sastāvā nonāk gāzes. To izcelsme daudzos gadījumos ir atropogēna. Tas pats sakāms par augsnes putekļiem, kuri putekļu vētrās piesārņo atmosfēru un noplicina augsni. Pirmo ierosmi šādām putekļu vētrām ir devis cilvēks, izcērtot mežus, uzarot stepes un tādejādi augsnes virskārtu atsedzot vēja iedarbībai.
2.mākslīgajā atmosfēras piesārņojumā
Šobrīd tā notiek cilvēka saimnieciskās darbības rezultātā. Nozīmīgākie atmosfēras piesārņotāji ir rūpniecība, transports, komunālā saimniecība arī lauksaimniecība.

Vielas pēc nonākšanas atmosfērā tie pakļautas vairākām pārmaiņām:
1.Vielu pārvietošanās. Vējš, atkarībā no tā stipruma un reljefa īpatnībām, pārvieto piesārņojošās vielas lielos attālumos. Pārvietošanās ir atkarīga arī no tā, kuros gaisa slāņos vielas iekļuvušas – tuvumā pie zemes virsas vai arī apmēram 100 metru augstumā no skursteņiem.;
2.Vielu atšķaidīšana. Gaisa turbulentās kustības dēļ piesārņojošās vielas sajaucas ar tīrām gaisa masām un tā samazinās piesārņojuma koncentrācija;
3.Vielu transformēšanās. Gāzveida vielas var kondensēties pilienos. Ķīmisko un fotoķīmisko pārmaiņu rezultātā var rasties jaunas vielas;
4.Vielu atgriešanās uz zemes. Daļa vielu kopā ar ūdens tvaikiem nonāk uz zemes virsas lietus veidā. Dažās vielas nonāk uz zemes, saistoties, piemēram, ar putekļu daļiņām. Tieši vielu atgriešanās uz zemes virsmas un ūdeņiem izraisa vislielākās pārmaiņas ekosistēmās.

Atmosfēru piesārņojošo vielu raksturojums

Sēra savienojumi atmosfērā
Sēra sadegšanas rezultātā veidojas SO2. Tas atmosfērā izdalās no vulkāniem, kā arī sadedzinot akmeņogles. SO2 atmosfēras mitrumā oksidējas un veido SO3 , kas tālāk, savienojoties ar sīkiem ūdens pilieniem, veido sērskābi. Tā ir kaitīgāka nekā SO2 un postoši iedarbojas gan uz dzīvajiem organismiem, gan arī uz dažādiem nedzīvās dabas priekšmetiem. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties