Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:719293
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Atmiņas pamatveidi    4
  a.Sensorā    4
  b.Īslaicīgā    5
  c.Ilglaicīgā    6
  i.Iegaumēšana    7
  ii.Saglabāšana    8
  iii.Reducēšana    8
  Aizmiršana    9
  Citi atmiņas iedalījuma veidi    10
  a.Tēlainā atmiņa    10
  b.Vārdiski loģiskā atmiņa    11
  c.Motoriskā atmiņa    11
  d.Emocionālā atmiņa    11
  Atmiņas individuāli tipoloģiskās īpatnības    12
  Secinājumi    13
  Izmantotā literatūra    14
Darba fragmentsAizvērt

„Tas, ko agrāk esam uztvēruši, pārdzīvojuši, darījuši, var zināmos apstākļos mūsu apziņā atveidoties arī tad, kad šie priekšmeti vai notikumi uz mums vairs tieši neiedarbojas” . Atmiņa ir viens no interesantākajiem psihiskajiem procesiem un cilvēka dzīvē spēlē ļoti lielu lomu. Tā ir iespēja dzīvot tagadnē un ieskatīties pagātnē. Atmiņa ir pamats cilvēkam, jo viss ko darām un zinām ir balstīts uz iepriekš zināmām lietām – tātad atmiņas.
Grāmatā „Psiholoģija vidusskolai” raksta, ka par labu atmiņu sauc tikai labi strukturētu atmiņu, kur katrs jēdziens atrodas savā vietā . Kolominska sarakstītajā grāmatā „Cilvēks: psiholoģija” ir izteikta varbūtība, ka laba atmiņa ir tāda, kurā apvienoti visi tās viedi un tipi. Un tiešām šāds cilvēks ir pastāvējis, ar absolūto atmiņu, un viņu pētīja tolaik jaunais psihologs A. Lurijs. Grāmatā šim cilvēkam vārds nebija, tas bija aizvietots ar „Š”. „Š” bija laikraksta reportieris, kurš uz plānošanas sapulcēm nekad neņēma neko, kur pierakstīt dienas plānu, viņš lieliski atcerējās un pēc tam bez problēmām varēja nosaukt visu paredzēto programmu. Viņa atmiņa bija arī ļoti noturīga, jo viņš pēc 15 – 16 gadiem varēja nekļūdīgi atkārtot sarežģītas vārdu virknes utt. Šo visu lasot, mums vienkāršiem cilvēkiem, liekas, ka viņām gan ir paveicies, bet īstenība nemaz nebija tik skaista. Viņa problēma bija tā, ka viņš neprata aizmirst. Visa informācija burtiski klājās viena uz otras, un tas traucē atmiņas darbību. Nācās izstrādāt īpašu aizmiršanas taktiku, lai atbrīvotu atmiņu no tā, kas nav vajadzīgs.
Atmiņai ir izcila nozīme personības identitātē. To spilgti formulējis režisors: „Tikai tad, kad sākam atmiņu zaudēt – kaut vai pa drusciņai – sākam saprast, ka tieši atmiņa nosaka dzīvi. Dzīve bez atmiņas vispār nav dzīve. Atmiņa nosaka mūsu jūtas, spriedumus, domu skaidrību, pat mūsu rīcību. Bez tās mēs neesam nekas ”(Bunuel, 1984, 4-5lpp)
Rakstīt par atmiņu es izvēlējos tāpēc, ka man gribējās vairāk uzzināt par atmiņu un tās veidiem. Ikdienā nebūtu lasījusi grāmatas, un pētījusi kā tā darbojās un cik ilgi informācija saglabājās katrā no atmiņas fāzēm. Šajā darbā apskatīšu, kas ir atmiņa, kādi ir tās veidi un kādi atmiņas procesi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties