Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:837097
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Konstitūcija ir rakstītu vai nerakstītu likumu kopums, kurā noteikti dažādu valsts institūciju pienākumi, pilnvaras un funkcijas. Tajā ir noteiktas attiecības gan starp institūcijām, gan starp valdību un indivīdu. Dažādās valsts iekārtās konstitūcijas atšķiras (Heywood, A. 1997:274). Konstitūcijās tiek ietvertas arī valsts politiskās, reliģiskās, sociālās un citas pamatvērtības. Mūsdienīga un uz demokrātijas vērtībām balstīta konstitūcija ir visu valsts iedzīvotāju pamatlikums – viens likums, viena taisnība visiem.
Lielbritānijas nerakstīto konstitūciju veido 1215. gada Lielā Brīvības Harta (Magna Carta), 1689. gada Tiesību kopums (Bill of Rights), 1701. gada Troņa mantošanas likums (Act of Settlement), tiesu precedenti, paražas un citi dokumenti, ko pieņēmis parlaments (1997:274-275). Lielbritānijā ir raksturīga varu saplūšana, proti, tajā nav strikti nodalīta likumdevējvara no izpildvaras. Neeksistē doktrīna, kas noteiktu konstitūcijas pārākumu pār likumdevējvaru, nav konstitucionālās tiesas un varu dalījuma doktrīnas. Parlaments pilda monarha pilnvaras, jo tāds varas dalījums ir ieviesies laika gaitā. Lielbritānijā parlaments iedalās divās palātās – Pārstāvju palātā (The House of Commons) un Lordu palātā (The House of Lords). Pārstāvju palātā darbojas deputāti, kuri ik pēc pieciem gadiem tiek ievēlēti, savukārt Lordu palātā - aristokrāti, kas ir mantojuši lordu titulu un vietu palātā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties