Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:598841
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.09.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Viengadīgs 15...45cm augsts lakstaugs. Sastopams laukos, ceļmalās, bieži tiek kultivēts. Sakne tieva, vārpstveida. Stumbrs stāvs pacils, parasti zarains, kails. Lapas pamīšus, kailas, apmēram 5cm garas, divkārt līdz trīskārt plūksnaini saliktas, sastāvošas no smailām plūksnām. Zied no maija līdz augustam. Ziedkopa- 1,8...2,5cm plats kurvīts, kas pa vienam izvietots zaru galos. Vīkala lapas parasti 20..30, vienā vai nedaudzās rindās, zaļas, ar šauru, ar brūnganu apmali. Kurvīša ziedgultne ziedēšanas sākumā plakana, vēlāk gari konusveidīga, doba. Mēlziedi sievišķi, parasti 10...20, balti, 0,6...0,9cm gari, līdz 0,3cm plati, drīz pēc izplaukšanas atliecas atpakaļ. Stobrziedi divdzimumu, dzelteni. Augļi ļoti sīki, līdz 0,2cm gari. Augam piemīt īpatnēja smarža, to apputeksnē un izplata kukaiņi. Satur ēteriskās eļļas, rūgtvielas, salicilskābi, glikozīdus un citas vielas. Plaši pazīstams ārsniecības augs. Lieto par nomierinošu, pretiekaisuma, diurētisku līdzekli.
Viengadīgs 15...50 cm augsts lakstaugs. ļoti bieži kultivēts dārzos. stumbrs stāvs vai mazliet pacils, zarains, ar matiņiem. sakne mietveida, zaraina. lapas pamīšus, vienkāršas, veselas, gareni vai plati otrādi olveida, apmēram 9 cm garas, 3 cm platas, sēdošas vai ar kātu. zied no jūnija līdz oktobrim. ziedu kurvīši 2..5 cm diametrā, garos kātos pa vienam izvietoti zaru galos. vīkala lapas 1 vai 2 rindās. ziedi dzelteni vai oranždzelteni. mēlziedi 1,5...2 cm gari, sievišķi, 1..3 rindās. stobrziedi divdzimuma, parasti neauglīgi. augs ļoti smaržīgs. kurvīši atplaukst no rīta, aizveras pēcpusdienā. apputeksnē kukaiņi vai arī notiek pašappute.
ziedi satur saponīnu, ēteriskās eļļas, rūgtvielas, krāsvielas, daudz karotīna. pazīstama arī tautas medicīnā. ziedu preperātiem ir izteikta pretiekaisuma un nomierinoša iedarbība, tie pastiprina kuņģa sulas sekrēciju. lieto kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, gastrītu, aknu un žultsceļu iekaisumu ārstēšanai, kakla skalošanai, ārstējot angīnu. ārīgi lieto piņņu, čūlu, augoņu ārstēšanai. izplatīts krāšņumaugs. parasti audzē kuplās formas, kam ir tikai mēlziedi. izmanto arī par safrāna atvietotāju konditorijas izstrādājumu krāsošanai.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1218859
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties