Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:509481
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Autora dzīve un daiļrade    4
  Tēmas un problēmas, žanra pazīmes    5
  Romāna tēli    6
  Valoda, mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi    8
  Kompozīcija    10
  Tēzes    11
  Secinājumi    12
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

TĒMAS UN PROBLĒMAS, ŽANRA PAZĪMES


Galvenās tēmas, kuras rakstnieks attēlo daiļdarbā ir dzīvības un nāves mirklis, mīlestība un naids, spēks un vara, kā arī viltības, prāta un veiksmes tēma.
Darbā dzīvības un nāves mirklis izjūtams ne tikai reisa „divi”, „Zelta Arguss”, lidmašīnā uz Romu, bet arī Linkolna lidostā. Tas ir iespaidīgi, kā rakstnieks attēlo brīdi lidmašīnā pirms D.O. Gerero šķiršanās no dzīves. Sprādziens lidmašīnā ir romāna visemocionālākais brīdis. Rakstnieks izcili gleznojis sniegputeņa vakaru, tā paužot dabas spēku un varu. Mīlestība- ne tikai pret otru cilvēku, bet arī pret darbu. Intīma tuvība starp Vernonu Demerestu un Gvenu Meiganu, Sindiju Beikersfeldu un Dereku Īdenu, asi konflikti, ironiskas piezīmes un naids starp romāna galveno varoni Melu Beikersfeldu un viņa svaini, Džo Patroni atdošanās darbam (un ne jau viņš vien bija aizrāvies ar lidmašīnām un lidostu). Ar prātu un viltību „Zelta Arguss” spēj pārdzīvot sprādzienu. Ja uz Romu nebūtu lidojuši tik pieredzējuši piloti, viltīgā Ada Kvonseta un lidostā nestrādātu tik atbildīgi un reaģēt spējoši dispečeri, lidojums būtu daudz neveiksmīgāks.
Galvenās problēmas ir jautājumi- „cik tālu var aiziet pārlieku egoistisks cilvēks?” un „kāda nozīme cilvēkam ir šeit, šajā pasaulē?”. Tā rakstnieks cenšas pievērst to lasītāju uzmanību, kuri kā izeju no sarežģītas situācijas redz pašnāvību. Kā piemēri ir D.O. Gerero un Kīts Beikersfelds. Abi šie varoņi bija nonākuši ļoti sarežģītā situācijā. Vienam tās bija finansiālas grūtības, otram- psiholoģisks pārdzīvojums un vainas apziņa cilvēku nāvē. D.O. Gerero izdarīja pašnāvību, bet Kīts Beikersfelds, pārdomājot savu dzīvi, saprata, ka viņam taču ir ģimene un, pats galvenais, bērni, kuriem viņš ir kā paraugs. Arī mūsdienās cilvēki, neredzot jēgu dzīvot, izdara pašnāvības, bieži vien tā paša iemesla dēļ, kā šīs romāna personas. Pašnāvība ir egoisma pārņemtu patmīļu problēma, jo viņi nesaprot, ka šeit ir tāpēc, ka viņiem te ir jābūt.
Šis episkais darbs formas ziņā ir plaša apjoma, atspoguļojot tēlu sarežģīto dzīves procesu un daudzpusīgi attēlojot laikmetu. Darbā ir ļoti daudz personu, kas parādītas visdažādākajās savstarpējās attiecībās. Autors ne vien plaši raksturo tēlus, bet arī risina svarīgas problēmas, saistītas ar lidostu. Sižets ir izvērsts un sazarots vairākās līnijās. Līdz ar to nešaubīgi var noteikt daiļdarba žanru- piedzīvojumu romāns.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties