Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:133246
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aristoteļa biogrāfiskie dati
Aristotelis (384.-322. g.p.m.ē.) dzimis Stagīrā. Viņa tēvs bija Maķedonijas valdnieka Aminta II galma ārsts un draugs. Līdz ar to Aristotelis savu bērnību pavadīja galmā. Sakari ar valdnieka ģimeni saglabājās gandrīz visu Aristoteļa mūžu. Jau 15 gadu vecumā Aristotelis zaudēja abus vecākus un palika aizbildņa apgādībā. 17 gadu vecumā viņš devās mācīties uz vienu no ievērojamākajiem grieķu kultūras centriem – Atēnām. Atēnās tajā laikā darbojās Platona Akadēmija. Aristotelim ierodoties Platona paša tur nebija. Aristotelis sāka mācības pie Platona skolniekiem, bet, kad atgriezās skolas dibinātājs turpināja mācības pie viņa paša. Šajā laikā Platonam bija jau 60 gadu, un viņš jau bija slavens. Aristotelis pievienojās Akadēmijas klausītāju pulkam un sākumā kā skolnieks, vēlāk kā skolotājas pavadīja tajā 20 gadus. Platons un Aristotelis viens otru ļoti cienīja. Pēc Platona nāves Aristotelis devās prom no Platona Akadēmijas. Pēc tam Aristotelis Mazāzijas pilsētiņā apprecējās ar pilsētas valdnieka Hermija radinieci Pifiadu, un viņiem piedzima meita – Pifiada jaunākā. Aristotelis esot uzskatījis, ka gudrajiem jāprot gan mīlēt, gan nodarboties ar valsts lietām, gan precēties, gan dzīvot kopā ar valdniekiem. Pēc kāda laikā Filips II aicināja Aristoteli uz Maķedonijas galvaspilsētu Pellu un piedāvāja viņam kļūt par sava dēla Aleksandara audzinātāju. Neviens nešaubās ka Aristotelis ir atstājis lielu iespaidu uz jauno Maķedonojas Aleksandru. Kad Aleksandrs nonāca Maķedonijas tronī un iesāka karagājienu uz Mazāziju Aristotelis atgriezās Atēnās, bet ne Platona Akadēmijā.
Aristotelis nodibināja savu skolu, kuru sāka dēvēt par Likeju. Aristoteļa skola ieguva arī citu nosaukumu – peripatētiskā skola, un tās skolniekus sāka dēvēt par peripatētiķiem. Šis vārds varēja rasties gan no specifiskā filozofijas pasniegšanas veida – pastaigām, vai arī no apjumtās galerijas visapkārt. Likeja tika rūpīgi iekārtota un tajā vadīja stingra kārtība. No rītiem Aristotelis pats lasīja lekcijas filozofijā. Lekcijas lasīja arī Teofrasts un Eidēms. Likejā Aristotelis strādāja vairāk kā 12 gadus.
Kad Atēnas pienāca ziņa par Maķedonijas Aleksandra nāvi, pilsētā sākās antimaķedoniskā sacelšanās un Aristotelim, kā Aleksandra skolotājam nācās bēgt uz Halkīdu, kur atradās viņa mātes māja, neilgi pēc tam viņš tur arī nomira.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1157391
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties