Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:802866
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ārija Elksne (1928 – 1984) ir viena no populārākajām latviešu 19. gadsimta dzejniecēm. Viņa ir sarakstījusi 11 dzejas krājumus un pēc viņas nāves tika izdots visizplatītākais krājums ,,Es visu mūžu mīlējusi esmu’’. Dzejolis ,,Himna kokiem’’ ir iekļauts 1980. gadā iznākušajā krājumā ,,Metamorfozes’’, kurš sastāv no divām daļām: ,,Liepu laipa’’, kas tapis laika gaitā no1962. līdz 1970. gadam un ,,Pie sirsnības strauta’’, kas sarakstīts no 1976. līdz 1978. gadam. Šis laika posms dzejniecei ir bijis ražens – viņa divos gados radīja 77 iespiešanai gatavus lirikas darbus.
Metamorfoze [gr. metamorphōsis] ir, pirmkārt, pārvēršanās, pārveidošanās, pārvērtība un, otrkārt, morfoloģiska un fizioloģiska dzīvnieku organisma pārvēršanās pēc embrionālās attīstības laikā, piemēram, kāpura pārtapšana tauriņā. Arī Ārijas Elksnes liriskais varonis ,,Metamorfozes’’ otrajā daļā piedzīvo gadalaiku pārvērtības. Tas izplaukst pavasarī ar dzejoļiem ,,Sniegainā pavasara diena’’ un ,,Pirmpavasaris’’, izzied vasarā ar gatavību mīlestībai dzejoļos ,,Sirdij’’, ,,Mīlestībai’’ un ,,Rozes’’, bet rudeni izdzied ar zaudējuma sajūtu ,,Sentimentālajā dzejolī’’ un dzejoļos ,,Aizlijusi’’ un ,,Nozied ceriņi un nepasaka’’. Krājuma daļā ir arī veltījuma dzeja, bet turpinājumā Ārija Elksne pievēršas dabas, cilvēka un tautiskajam motīvam. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties