Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:456161
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Ārējā tirdzniecība
Lai ekonomiskā situācija valstī būtu stabila, valsts iejaucas ekonomiskajās norisēs ar dažādiem paņēmieniem. Valsts ekonomisko situāciju ietekmē ārējās tirdzniecība politika, kuru, tāpat kā visu tirgu, palīdz stabilizēt valsts veiktie ārējie politiskie pasākumi. Atkarībā no valsts iejaukšanās intensitātes ārējā tirdzniecībā, izdala brīvās tirdzniecības politiku un protekcionisma politiku.
Brīvā ārējā tirdzniecība – politika, kurā nav nekādu ne politisku, ne ekonomisku barjeru ne preču ievešanai no jebkuras valsts, ne preču izvešanai uz jebkuru valsti. Taču jāatceras, ka tas nenozīmē, ka nav jāievēro preču sanitārie noteikumi, kvalitāte, standartu ievērošana, kā arī dabas aizsardzības prasības. Valstis, kuras piekopj šo politiku, dēvē par ekonomiski atvērtām. Atvērta ekonomika ir vērojama visām ES dalībvalstīm.
Protekcionisms – šīs politikas mērķis ir aizsargāt iekšējo tirgu, ierobežojot importu, kā arī veicināt eksportu, izmantojot speciālus pasākumus. Protekcionisms ir valsts ārējās tirdzniecības politika, kas aizsargā iekšējo tirgu, tanī pat laikā, neaizliedzot starptautisko tirdzniecību. Šī politika ir pilnīgs pretstats brīvajai tirdzniecībai. Protekcionisma politikas instrumenti – eksportmuitu atcelšana, subsīdijas, nodokļu atvieglojumi, lēti kredīti.1
Veicot protekcionisma politiku, tiek pielietotas vai nu tarifu regulēšanas metodes, vai arī ārpustarifu regulēšanas metodes.
Tarifu regulēšanas metode ir tāda metode, kurā notiek muitas nodokļu regulēšana. Muitas nodoklis ir preces uzcenojums, kas tiek ietverts preces cenā un to samaksā preces patērētājs. Kā jau jebkuram nodoklim, arī muitas nodoklim ir sekojošas funkcijas –
Fiskālā – muitas nodokļi ir fiskālās nodevas, kas palielina valsts budžeta ieņēmumus.
Protekcionistiskā – gan iekšējais tirgus, gan vietējie ražotāji tiek aizsargāti no ārzemju konkurences. Muitas nodoklis parasti tiek diferencēts dažādām preču grupām – to preču grupām, kas valstij ir nepieciešami, nodoklis ir minimāls, savukārt kaitīgām precēm un precēm, kuras nav tik nepieciešamas (alkohols, vieglās automašīnas, tabakas izstrādājumi) – muitas nodoklis var būt pat ļoti augsts.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1136846
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties