Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:448432
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dzirdot vārdu ĀRAIŠI, jau iztēlē skatām krāšņu kultūrainavu, kuru sarežģītā un ilgstošā procesā veidojuši trīs faktori – daba, cilvēks un laiks.
Āraišu ainavas centrā ir ezera ieplaka, kurai piekļaujas plašas, nolaidenas apkārtējo pauguru nogāzēs.
Par ainavas atraktīviem elementiem uzlūkojamas garās alejas gar ceļiem, mežābeles un pīlādži ceļmalās un laukmalās, atsevišķi dekoratīvi koki – lielā priede, bērzi, liepas. Lauku sētu puduri, Karātavu kalnu aprises, vējdzirnavas kalnā, baznīca, senās ezerpils rekonstrukcijas atspulgi ezerā un pilsdrupas līdz ar citiem Āraišu ezera apkārtnes vēstures un tautas celtniecības objektiem ir kā īpatns muzejs, kurā izjūtams tas netveramais, ko mēdz dēvēt par vietas garu.
Pirmie cilvēki tagadējās Latvijas teritorijā apmetās uz dzīvi jau pirms apmēram 11 000 gadu, kad bija nokususi pēdējā ledāja sega un izveidojusies pirmā trūcīgā augu un dzīvnieku valsts. Tas notika paleolīta jeb senākā akmens laikmeta pašās beigās (ap 8500.-7600. g. pr. Kr.). Tie bija mednieki un zvejnieki, kas ienāca no dienvidiem, sekodami klejojošo ziemeļbriežu bariem. Savas apmetnes viņi ierīkoja augstākās vietās upju un ezeru krastos, vispirms Latvijas dienviddaļā. Ziemeļvidzemes senāko iedzīvotāju pēdas atrastas Burtnieku ezera krastā, apmetnē pie bijušajām Zvejnieku mājām, kur viņi mājojuši, sākot ar vidējā akmens laikmeta jeb mezolīta (7600.-4500. g. pr. Kr.) pirmajiem gadu simteņiem. Uzskata, ka šie cilvēki piederējuši pie senās ziemeļeiropeīdu rases.
Kad pirmie cilvēki ieradās tieši Cēsu novadā, tai skaitā Āraišu apkārtnē, pašlaik vēl īsti zināms nav. Domājams, ka novada apgūšanas process sācies jau mezolīta un turpinājies jaunākajā akmens laikmetā jeb neolītā (4500.-1500. g. pr. Kr.). Uz to norāda netālu no Āraišiem, Amatas un Raunas upju krastos atrastās kaula harpūnas, datējamas attiecīgi ar 7.-5. un 3. g. t. pr. Kr. Arī tie ir bijuši mednieki un zvejnieki, kuri etniskā ziņā varēja piederēt gan pirmatnācējiem, gan laponoīdu un somugru cilmes ieceļotāju grupām, kas akmens laikmetā apdzīvoja Latvijas ziemeļdaļu. Neolīta beigās novadā ieplūda indoeiropiešu grupas, kuras uzskata par baltu cilšu priekštečiem. Ar viņiem saista zemkopības un lopkopības sākumus šajā apvidū.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties