Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:361599
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Laikmeta raksturojums    4
1.1.  Nozīmīgākie strāvojumi un personības    5
1.1.1.  Anglija    6
1.1.2.  Francija    8
1.1.3.  Vācija    11
1.2.  Zinātnes attīstība    12
1.2.1.  Enciklopēdijas    13
2.  Kultūra un māksla    14
2.1.  Literatūra    14
2.2.  Mūzika    16
2.3.  Arhitektūra un glezniecība    18
2.3.1.  Rokoko    18
2.3.2.  Neoklasicisms    20
  Secinājumi    22
  Literatūras saraksts    23
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
Apgaismība bija garīga kustība, kuras veidotāji bija tālaika intelektuālās elites pārstāvji: izcilākie domātāji, filozofi, rakstnieki un zinātnieki. Radās pilnīgi jauna ideoloģija, kas vērsās pret feodālismu un tā pasaules uzskatu. Eiropas apgaismība ir ideju vēsturiskais komplekss, kas savukārt radīja vesela laikmeta kultūras sistēmu.
18. gs. ir dabaszinātņu renesanse. Dabaszinātnes sāka iegūt tikpat lielu nozīmi kā filozofija un reliģija. Zinātnieki alka visas dzīves norises, dabas parādības izskaidrot tikai ar zinātniski empīriskām metodēm. Prāts tika uzskatīt par galveno virzītājspēku, kas savukārt tālāk attīsta ētiku un politiku.
17. gadsimta otrajā pusē un 18. gadsimtā dabaszinātnieki izdarīja daudzus pārsteidzošu atklājumus, kas mainīja cilvēku priekšstatus par pasauli un dabas parādībām. Šo atklājumu iespaidā arī filozofijā radās jaunas idejas, no kurām vissvarīgākā bija, ka cilvēks var izzināt pasauli, liekot lietā savu prātu.
Nozīmīgākie apgaismības strāvojumi bija Anglija, Francija un Vācija. No šim valstīm nāk spilgtākie apgaismības laika mākslas pārstāvji un domātāji. Anglijā un Francijā sabiedrība sāka aktīvi protestēt pret pastāvošo valsts iekārtu – absolūtismu un Eiropas vēsturē tika ierakstītas nozīmīgas revolūcijas – Slavenā revolūcija, Anglijas karaļa gāšana, kā arī Lielā franču revolūcija.
18. gs Rietumeiropas literatūrā nāca ar jaunām atklāsmēm. Literatūrā tika ieviestas jaunas formas, saturs, radot pilnīgi citu priekšstatu pat literatūru. Rakstnieki kļuva par sabiedriskās domas virzītājiem.
Visintesīvāk mūzika attīstījās Vācijā. Kā visnozīmīgākās personas apgaismības posma mūzikā jāpiemin Vīnes klasiķi – Johan Sebastians Bahs, Volfgangs Amadejs Mocarts un Ludvigs van Bēthovens.
Divi galvenie mākslas virzieni, kas 18.gadsimtā attīstījās Rietumeiropā, bija rokoko (rokoko tiek uzskatīts gan par vēlīnā baroka noslēguma posmu, gan par patstāvīgu virzienu) un klasicisms (saukts arī par 18.gadsimta klasicismu jeb neoklasicismu).
Apgaismība ietvēra laika posmu no 17. gs beigām līdz 18. gs beigām. Šajā laika posmā notika daudzas pārmaiņas dažādās kultūras sfērās, kas mainīja sabiedrības uzskatus. Cilvēks sāka apzināties savu patieso vērtību un garīgās spējas.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties