Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:242046
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Viduslaiku un jauno laiku racionālisma atšķirības nav saistītas nedz ar domāšanas iespēju novērtējumu, nedz ar atziņu par nepieciešamību tās pielietot. Viduslaiku filozofija savu vēlāko konkurentu pārspēja pat tai aspektā, ka pasludināja intelektu ne tikai par spējīgu izzināt parādības, bet arī pašu pasaules būtību (cilvēks nav nekāda akla būtne, ko Dievs vestu pie apziņas). Pret šādu pasaules uzskatu cīnījās jauno laiku racionālisms, atsvabinot intelektu no šādi fiksētas teoloģiskās ontoloģijas ietvariem, definējot to pa jaunam un novirzot uz citiem uzdevumiem. Citiem vārdiem, atšķirība starp viduslaikiem un jaunajiem laikiem nav saistīta ar jautājumu, vai vispār izmantot intelektu, bet ar nostādni, kādam nolūkam raidīt darbā domāšanu, uz kādu mērķi to virzīt un uz kādiem principiem balstīt tās lietošanu.
18.gadsimts kultūrvēsturiskās pieredzes ziņa ir nozīmīgs laiks: veidojas pārliecība par brīvu, pašpietiekamu indivīdu. Šī dzīves izjūta ir ārkārtīgi vajadzīga pilsoniskajā sabiedrībā, kuras izveidošanu apgaismības laikmeta teorētiķi uzskata par vienu no galvenajiem sabiedrības attīstības mērķiem.
Apgaismības filozofijas apskats būtu nepilnīgs bez cilvēka problēmas aplūkošanas. Tās traktējums franču apgaismībā bija naturālistisks. Cilvēks apgaismotāju izpratnē ir pilnīgi pakļauts dabas likumiem.
Apgaismības filozofija pievērš maksimālu uzmanību cilvēka spriestspējai. Tā nav prāta abstrakta spēja spriest par sarežģītām teorētiskām lietām, bet gan prasme izvērtēt konkrētās situācijas, domāt “ar savu galvu”, saglabāt veselo saprātu. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1309509
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties