Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:223606
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
  Apelācijas jēdziens    5
  Lietas izskatīšanas procesuālā kārtība    7
  Apelācijas instances pieņemtie nolēmumi    14
  Nobeigums    19
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    20
Darba fragmentsAizvērt

Apelācijas jēdziens.

Sākumā jānoskaidro, ko nozīmē apelācija. Tātad, ar vārdu „apelācija” apzīmē kļūdaina vai netaisnīga tiesas sprieduma pārsūdzēšanu pēc būtības augstākās instances tiesā, kas ir tiesīga atstāt negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu vai taisīt jaunu spriedumu lietā.
Apelācijas instance (latīniski apellatio – piesaukšana, pārsūdzība) ir tiesvedības jēdziens, ar ko tiek konstatēts tās raksturs, tiesas darbības paveids, vadoties no attiecīgā instancē izskatāmo lietu izlemšanas mērķiem.2
Apelācija izveidojās Francijā absolūtisma periodā un Latvijā tā pastāvēja līdz 1940.gadam. Atjaunota 1992.gada 15.decembra likumā “Par tiesu varu”. 3
Krimināllietu izskatīšana apelācijas kārtībā ir viena no kontrolējošajām un pārbaudes stadijām, kas kalpo tiesas spriešanas garantiju un personas, kas iesaistīta kriminālprocesuālajā sfērā, konstitucionālo tiesību un likumisko interešu veicināšanai. Apelācijas stadija ir viena no kriminālprocesa fakultatīvajām stadijām, jo pastāv tikai saskaņā ar pārsūdzību.
Apelācija ir protesta celšanas metode pret lēmumu, ko pieņēmusi pirmās instances tiesa, kā rezultātā lieta tiek nodota izskatīšanai un izlemšanai augstākas instances tiesai.4
Lietas otrreizēja izskatīšana pēc būtības ir papildus garantija tiesas sprieduma pamatotībai, taisnīgumam un likumībai.
Kriminālprocesa likuma 549.pants nosaka, ka pārsūdzēšana apelācijas kārtībā ir rakstveida apelācijas protesta vai sūdzības iesniegšana par spēkā nestājušos pirmās instances tiesas nolēmumu nolūkā panākt tā atcelšanu pilnībā vai kādā tā daļā kā faktisku, tā juridisku iemeslu dēļ. Tas nozīmē, ka krimināllietu apelācijas pārsūdzības institūts ļauj uz rakstisku materiālu pamata un nevis formāli, kā kasācijas un uzraudzības kārtībā, bet pēc būtības, ar jaunu pierādījumu izskatīšanu augstākas instances tiesā pārbaudīt pirmās instances taisītā sprieduma vai lēmuma likumību, pamatotību un taisnīgumu, ar tiesībām to nomainīt ar jaunu lēmumu, lemjot par to uz tiešas faktu un lietu apstākļu analīzes pamata.
Tiesas spriešana var būt taisnīga savā būtībā tikai ar noteikumu, ka tā atbilst taisnīguma prasībām un nodrošina efektīvu atjaunošanu tiesībās. Teorētiskajā un likumdošanas līmenī noris intensīva kriminālprocesa modeļu meklēšana, kas atbilstu strauji mainīgajām pasaules realitātēm.
Apelācijas institūta ieviešanu kriminālprocesuālajā kārtībā var vērtēt kā visnotaļ pozitīvu soli. Līdz ar to tiek atzīmēts likumdošanas, teorētisko un praktisko problēmu kopums, kas saistīts ar dotā likumdošanas jauninājuma nepilnību.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1134329
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties