Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:960066
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dabas visinteresantāko un mīklaināko parādību vidū bērnu apdāvinātība tradicionāli ieņem vienu no galvenajām vietām. Problēmas, kas saistītas ar tās diagnosticēšanu un attīstību, saista pedagogus un psihologus daudzus gadsimtus. Šobrīd par to ir ļoti liela interese, ko vienkārši varētu izskaidrot ar sabiedrības vajadzībām.
Jebkurā cilvēka darbības nozarē (zinātnē, kultūrā, biznesā, politikā utt.) progress lielā mērā ir atkarīgs no apdāvinātiem cilvēkiem. Tāpēc liela nozīme ir apdāvināto bērnu atpazīšanai un atbilstošu apstākļu radīšanai viņu attīstībai.

Jāatceras, ka tieši talantīgi un apdāvināti cilvēki ir mūsu valsts visnozīmīgākā nacionālā bagātība un lielā mērā no viņiem ir atkarīga mūsu nākotne. Strādājot ar apdāvinātiem bērniem, darba komplicētība un specifika prasa piesaistīt dažādus speciālistus – pedagogus, psihologus, zinātniekus, kultūras darbiniekus. Bērna pilnvērtīgas un pozitīvas attīstības neiztrūkstošs nosacījums ir pedagogu un citu speciālistu sadarbība ar viņa vecākiem. Darbs ar apdāvinātu bērnu nevar balstīties vienīgi uz empīrisku, stihiski radušos pieredzi, tam jābūt nopietnam zinātniskam un zinātniski - metodiskam pamatojumam.

Lai gan apdāvināti bērni ir dažādi temperamenta, interešu, audzināšanas, kā arī attiecīgu personības izpausmju ziņā, tomēr pastāv kopējas personības iezīmes, kas raksturīgas lielākajai daļai augsta intelekta bērniem un pusaudžiem. Visnozīmīgākās personības iezīmes intelektuālās apdāvinātības atklāsmē ir: īpaša vērtību sistēma, vecumam neatbilstoša iespaidojamība, iekšējais kontroles lokuss (apdāvināti bērni uzskata, ka viņi paši ir savas dzīves noteicēji, ka viņu nelaimes un laime ir atkarīga no viņiem pašiem), pretrunīgs un nestabils pašvērtējums, nonkonformisms (nepielāgošanās, nepakļaušanās valdošajam vai grupas viedoklim). Literatūrā īpaši uzsvērts, ka šādiem bērniem gandrīz vienmēr apdāvinātības tapšanas process noris līdz ar sarežģītu dažādu veidu psiholoģisku, psihosomatisku un pat psihopatoloģisku problēmu virkni, kuru dēļ viņus var iekļaut “riska grupā”. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1207443
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties