Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:528727
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

A. Upīša romāns “Smaidoša lapa” ir psiholoģisks romāns, kas vēsta par kāda jauna cilvēka ikdienas dzīves gaitām, sākot no visai agras bērnības un līdz pat brieduma gadiem. Romāna kompozīcija veidota pēc ietvara principa – tas sākas ar galvenā varoņa pārdomām, atrodoties slimnīcas gultā, vēlēšanos pievērsties literāram darbam un ārsta pierunāšanu ļaut nodarboties ar rakstniecību. Tālākās nodaļas jau lasāmas kā topošā romāna daļas, kur katra vēsta par kādu epizodi rakstītāja atmiņās.
Atsevišķās epizodes kopā saauž vairāki elementi, un viens no tiem ir māsas Ģertrūdes tēls. Viņa ir tā, kas palīdz slimniekam pierunāt ārstu ļaut rakstīt, un viņai arī tiek uzticēta kontrole pār rakstīto, proti, lai pierakstītās atmiņas būtu pietiekami jautras un neuzjundītu nelāgas domas. Tāpēc vietām starp atmiņām iespraucas galvenā varoņa īsas sarunas ar Ģertrūdi, kurās lielākoties viņa kritizē uzrakstīto, savukārt varonis skaidro, ka ārēji šķietami drūmais notikums patiesībā par tādu nav uzskatāms, jo līdzi nes, piemēram, kādu svarīgu atziņu vai arī piedzīvotais vēlāk kalpo par pamatu kādam būtiskam dzīves pavērsienam. Romāna beigās kļūst skaidrs, ka ar sākotnēji šķietami nedziedināmā pacienta izrakstīšanos no slimnīcas viņa un māsas Ģertrūdes attiecības vēl nebeidzas – viņi paliks kopā arī turpmāk dzīvē. Acīmredzot par viņu tālākajām attiecībām vēsta nākamais A.Upīša romāns “Māsas Ģertrūdes noslēpums”, kas tiek sarakstīts 1939.gadā. Par šo romānu saistību vēl varu piebilst vien tik daudz, ka “Smaidošajā lapā” tiek aizskarta cilvēku pagātnes noslēpumu tēma.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties