Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:789548
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Anarhisms kā mācība radās 19. gs. Par tā tēvu tiek uzskatīts Pjērs Żozefs Prudons (P.J.Proudhon; 1809.15.I-1865.19.I). Viņš bija pirmais, kas savu mācību nosauca par ANARHISMU. Vārds ANARHIJA ir cēlies no grieķu valodas - an un archi - bez varas, varai pretējs.

Tomēr viņš nebija pirmais, kas pauda šādas idejas. Pirms P.Prudona līdzīgas idejas bija izteicis Dżerārds Vinstenlijs (G. Vintstanley; 1609.-1660.) savā darbā "Brīvības likums" (1652) un Viljams Godvins (W. Godwin; 1756.3.III-1836.7.IV).
Taču galvenais darbs anarhisma kā vienotas teorijas sistēmas izveidē pieder četriem cilvēkiem - Maksim Štirneram, P.J.Prudonam, M.Bakuņinam un P.Kropotkinam.
Anarhisms visplašāk attīstijās romāņu zemēs - Francijā, Itālijā, Spānijā, kā arī Šveicē, Nīderlandē un dażās Latīņamerikas zemēs. 19.gs. beigās anarhisti centās panākt valsts iznīcināšanu ar individuāliem terora aktiem, uzbrūkot valdības locekļiem un parlamentiem (bumba franču deputātu namā 1893. gadā, Francijas prezidenta (1898.g.), Itālijas karaļa (1900.g.), Austrijas Ķeizarienes (1898.g.) nogalināšana ). Eiropas valstu valdības sāka nesaudzīgi vajāt anarhistus un tie atteicās no terora, pārejot uz tiešās akcijas cīņas metodēm: streikiem, sabotāżu, boikotu, demonstrācijām, mītiņiem. Anarhisti neatzīst strādnieku politisko cīņu un parlamentārismu.
Būtība:
Anarhisms ir politiska mācība par tādu sabiedrisku iekārtu, kurā nebūs piespiedu varas un cilvēku attiecības noteiks brīvs līgums…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties