Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:436074
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Valsts savdabība    2
  Teritorijas raksturojums    3
  Dabas resursi    4
  Vēsture    5
  Iedzīvotāji    6
  Saimniecības raksturojums    7
  Apdzīvojums    11
  ASV politiskā sistēma    11
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Amerikas Savienotās valstis kultūras un tradīciju ziņā ir ļoti kontrastējoša un kolorīta zeme. Šeit sastopamas neskaitāmas nacionalitātes un iedzīvotāji no visas pasaules. Kā Amerikas pamatkultūru varētu uzskatīt indiāņu(native americans) ieražas, kas mūsdienās netiek īpaši popularizēta, tādēļ Amerikai nav kāda īpaši raksturīga iezīme. Tādēļ apskatīsim tuvāk tekstilizstrādājumu, ar ko daudziem asociējas Amerika.
Džinsus izgudroja vairāk par gadsimtu atpakaļ kā strādnieku apģērbu. Laika gaitā džinsi kļuva par modes simbolu, piesaistot arvien vairāk valkātāju visā pasaulē. Džinsus nav izgudrojuši mūsdienu dizaineri, to vēsture sākas jau 16.gadsimtā. Zilu, izturīgu kokvilnas audumu "Serge de Nimes" ražoja jau viduslaikos Dienvidfrancijas pilsētā Nimē (Nimes). Leģenda vēsta, ka Kristofera Kolumba kuģu buras bija gatavotas tieši no šī materiāla. Taču pagāja gandrīz četri gadsimti, līdz Amerikā no buru auduma sāka šūt bikses. Līdz tam brīdim amerikāņu sarunvalodā franciskais auduma nosaukums "serž de nim" (Serge de Nimes) vienkāršojās uz īsāko "denim".
Klasiskos zilos džinsus atpazīst pēc:
piecām kabatām (divas priekšā, divas aizmugurē un maza pulksteņa kabatiņa bikšu priekšējā labajā pusē);
ādas etiķetes uz aizmugurējās kabatas vai jostasvietas;
kniedēm priekšējo kabatu stūros;
raksturīgām dubultvīlēm.Zilā denima pamatizejviela ir kokvilna - dabīgs, izturīgs augu valsts materiāls. Kokvilnas audumu, īpaši slapju, ir grūti saplēst, tas vienkārši tīrāms. Dažiem denima veidiem pievieno sintētiskās šķiedras, piemēram, elastānu, ja vēlas, lai bikses būtu pieguļošas un elastīgas.
Kokvilnas diegus pirms aušanas mērcē indigo krāsā. Indigo ir pasaules populārākā un vecākā organiskā krāsviela, taču mūsdienās to vairs neiegūst no dabīgām izejvielām, jo sintētiskās krāsas ir lētākas. Denima diegiem neļauj pilnībā piesūkties ar krāsu, tādējādi, krāsa tos apņem tikai no ārpuses kā mētelis, iekšā tie paliek balti. Tieši šī krāsošanas tehnoloģija padara džinsu audumu īpašu; jo vairāk bikses tiek valkātas, jo vairāk noberžas diegu zilie "mētelīši" un audums kļūst gaišāks. Denimu auž no krāsotiem gareniskajiem diegiem (velkiem), kurus šķērso balti diegi (audi).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties