Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:485760
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Altruisma jēdziena skaidrojums    4
2.  Iemesli un motivatori altruisma izpausmei    6
2.1.  Palīdzības sniegšana kā maskēts egoisms    6
3.  Atbildības sajūta kā altruisma veicinātāja    8
  Secinājumi    10
  Izmantotās literatūras saraksts    12
Darba fragmentsAizvērt

Manuprāt šobrīd sabiedrībā ir izzudis altruisms, šeit ar teikto domāju tieši līdzcilvēku altruismu, nevis lielo firmu un uzņēmumu sponsorēšanu vai filantropiju. Cik bieži var plaša saziņas līodzekļos dzirdēt par negadījumiem, kas notikuši mājas apstākļos, kur blakus cietušajiem taču dzīvo kaimiņi, kas kaut nelielā mērā, tomēr ir informēti par nerei ilgstoši cietušo ģimeņu notiekošajā. Tomēr ļoti reti ir gadījumi, kad kāds no malas ir iejaucies vai izrādījis interesi un informējis attiecīgus dienestus par notiekošo. Vai tiešām mūsdienu sabiedrībā ir zudusi altruisma izpausme?
Savā nelielajā referātā skatīšu altruisma jēdziena skaidrojumu dažādu atzītu psihologu un domātāju definīcijās, kā arī skatīšu motīvus, kas ietekmē altruismu. Mans personīgais uzskats, ka altruisma attīstība cilvēkā ir ļoti atkarīga no viņa atbildības jūtu attīstības, tādēl vienā no referāta daļām skatīšu atbildības jēdzienu un tā izpausmi.
Eksistē arī sociālās normas, kuras mudina cilvēkus būt altruiskākiem. Piemēram, ir reizes, kad palīdzam citiem ne tādēļ, ka apzināti izrēķinājām, ka šāda rīcība atbilst mūsu interesēm, bet ``kaut kas `` saka mums, ka jarīkojas tieši tā.
Normas ir tas, ko sabiedrība gaida no mums. Viņas nosaka mums noteiktu uzvedību, noteiktus pienākumus dzīvē. ... Ir konstatētas divas sociālās normas, kuras motivē altruismu :
I ``Dots pret dotu``- šī norma mudina mūs ``ieguldīt`` pūles citā cilvēkā, jo sociālā norma saka :mums jāpalīdz (nevis jādara ļauns) tiem, kas palīdzējuši mums. ... Visos šādos gadījumos ``došana`` bez atdeves grauj šo sociālo ``dots pret dotu`` normu. ... Visskaidrāk šo normu var novērot situācijās, kad partneri ir līdzvērtīgi. Tie, kuri uzskata, ka nav no kāda atkarīgi, vai stāv zemāk par to sociālajā hierarhijā, īpaši izjūt nepieciešamību atbildēt ar pozitīvu rīcību. Ja viņi nevar līdzvērtīgi atbildēt uz sniegto palīdzību, viņiem liekas, ka pieņemot to no citiem viņi nonāk briesmās vai zaudē pašcieņu. Rezultātā viņi arī retāk cenšas saņemt no kāda palīdzību. ...…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1187249
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties