Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:842914
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.07.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Alkoholisms un narkomānija, to jēdziens, kriminoloģiskais raksturojums un saistība ar noziedzību    5
2.  Atsevišķu personu kategoriju, kas saistīti ar narkomāniju un alkoholismu, raksturojums un saistība ar noziedzību    14
2.1.  nepilngadīgie    14
2.2.  ieslodzījumu vietās atrodošies    18
3.  Narkotiku noziedzības un alkoholisma apkarošana un ar to saistītās problēmas    21
  Nobeigums    26
  Izmantotās literatūras saraksts    27
Darba fragmentsAizvērt

Ar narkotisko vielu un alkoholisko dzērienu lietošanu un izplatību saistītās tendences, kas raksturīgas pasaulē, t.sk. Eiropas valstīs, pēdējos gados vērojamas arī Latvijā. Tās rada pamatu nopietnām bažām, jo narkotisko vielu un alkoholisko dzērienu patēriņš ir cieši saistīts ar cilvēka sociālpsiholoģisko neaizsargātību, bieži ar smago ekonomisko situāciju valstī, kas nereti ir pamats daudzām nelabvēlīgām ģimenēm, "ielu bērniem", prostitūcijai, bet īpaši tas saistīts ar noziedzību. Narkotisko vielu nelegālās aprites tirgū ienāk jauna veida narkotikas, to lietošanā iesaistās arvien jaunāka vecuma personas, būtiski pieaug ar narkotisko vielu un alkoholisko dzērienu nelegālo apgrozību saistītā noziedzība, kas arvien vairāk iegūst organizētu struktūru raksturu.
Mūsdienās vairs nerada pārsteigumu apgalvojums, ka narkomānija ir sabiedriski bīstama parādība. Visiem ir skaidri zināms, ka tā nodara kaitējumu cilvēka veselībai, samazina personisko aktivitāti, kā arī noved pie personības intelektuālās, morālās un sociālās degradācijas. Ļaunprātīga narkotisko vielu un alkoholisko dzērienu lietošana var radīt dažādas saslimšanas, kā arī novest līdz nāvei, kuras iemesls lielākoties ir pārdozētās devas, arī saindēšanās, pašnāvību un slepkavību gadījumiem.
Ir ļoti skumji, ka narkomāni neapzinās to ļaunumu, ko viņi nodara sev. Bīstams ir fakts par to, ka viņi apdraud arī valsti, piemēram, sabiedriski bīstamu nodarījumu veikšana, bezatbildīgs dzīvesveids. Ņemot vērā visu iepriekšminēto var uzskatīt narkomāniju kā kriminogēnu faktoru, kas veicina noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.
Narkomānija un alkoholisms ir skāruši gandrīz visu pasauli. Šobrīd vairs nav nevienas valstis, kurā narkotikas nebūtu pazīstamas. Attīstoties valstu savstarpējiem sakariem, modernizējoties transporta, komunikācijas un tehnikas līdzekļiem, ir veicinājusies narkotisko vielu izplatīšanās tajās zemēs, kurās agrāk tās nebija raksturīgas, piemēram, opiāti un hašišs Rietumeiropā, kur agrāk priekšroku deva alkoholiskajiem dzērieniem, savukārt alkohols- jaunattīstības zemēs Āfrikā un Austrālijā.
Latvijā agrāk nepieredzēts narkomānijas pieauguma vilnis ir sācies 80- to gadu vidū. Daļēji tas ir izskaidrojams ar stingrajiem pretalkohola pasākumiem šajā laikā, kuri samazināja alkoholisko dzērienu pieejamību. Otra pašreizējā narkomānijas īpatnība ir tā, ka ar narkotiskajām vielām aizraujas pusaudži un jaunieši.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties