Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:714174
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Albērs Kamī piedzima Alžīrijā. Viņa tēvs bija francūzis, bet māte - spāniete. Kamī uzauga Ziemeļāfrikā, kur strādāja visdažādākos darbus. Viņš pat spēlēja Alžīras futbolkomandā.
Pārcēlies uz Franciju, Kamī sāka nodarboties ar žurnālistiku un politiku. 2. pasaules kara laikā viņš varonīgi cīnījās pret vācu okupāciju. Pēc kara viņš nolēma nodoties tikai rakstniecībai. Kamī slavenākie romāni „Svešinieks” (1942) un „Mēris” (1947) pauž domu, ka dzīve ir absurda un bezjēdzīga, ka laime ir iespējama vienīgi tad, ja uzskatām, ka dzīvei ir tāda jēga, kādu paši tai piešķiram.
1957.g. Kamī saņēma Nobela prēmiju literatūrā. Vēl pēc trim gadiem viņš gāja bojā autokatastrofā.

Romāns „Mēris”

Romānā „Mēris” uzskatāmi parādīts, ka eksistenciālismam ir ciešas saites ar dzīves filozofiju. Saskaņā ar eksistenciālisma mācību, romāna galvenā ideja ir saistīta ar to, ka primārais ir eksistence, izdzīvošana, baidīšanās inficēties, bailes pazaudēt tuvākos, egoisms, materiālā pasaule. Romāna varoņiem primārais nav būtība (romāna varoņi nerunā par personības izaugsmi, veidošanos, dzīves mērķiem, plāniem, mīlestību), jo viņus pārņem cita jēga. Tā ir eksistences jēga. Ja nav eksistences, citam vairs nav nekādas jēgas.
Francijas pilsētu Orānu pārņēmis nežēlīgs mēris. Visus vieno tikai izdzīvošanas jautājums. Orānas iedzīvotāji pazaudējuši galveno balstu uz absolūto patiesību par ticību nākotnei, mīlestībai, Dievam. Viss Orānā kļuvis par nejēdzības un absurda pasauli. Plaši aprakstīts Orānas iedzīvotāju dzīvesveids mēra apstākļos- visi cīnās, baidās, uzmanās, strādā un dzīvo, neredzot nekādu jēgu, pūliņu rezultātus. A. Kamī mērķis- parādīt, ka jebkurš absurds, masveida ciešanas, nolemtība u.c. var pārtapt par jēgu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1193268
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties