Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Akcijas un īpašie piedāvājumi 2 Atvērt
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:757353
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2024.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ala ir dabas vieta Zemes garozā. Dažas alas ir šauri, dabiski veidojušies tuneļi, kas atrodas netālu no Zemes virsmas. Citas- lielākas alas ir daudzus kilometrus garas, tās veido dziļus dobumus Zemes virsējā iežu slānī.
Kā alas veidojas-lielākā daļa alu pasaulē atrodas ar kaļķakmeni bagātos apvidos. Kaļķakmens ir mīksts iezis, kuru šķīdina viegli skābs ūdens. Tāds ir lietusūdens, kas satur oglekļa dioksīdu, kuru saņem no gaisa, pēc tam tas iesūcas augsnē. Daudzu tūkstošu gadu laikā lietusūdens pamazām izgrauž kaļķakmens slānī plaisas. Plaisas kļūst aizvien platākas, veidojot dobumus un pēc tam – platas ejas. Tādējādi cauri šim iežu slānim plūst aizvien vairāk ūdens, veidojas apakšzemes upes, kuras izgrauž vēl lielākas alas.
Dažādie alu veidi
Kaļķakmens ir viens no visizplatītākajiem iežu veidiem uz zemeslodes.Lielākā daļa no brīnumainajām alām ir veidojušās kaļķakmenī, un tās atrodas dažādās pasaules daļās. Taču ir sastopamas arī cita veida alas.Jūras piekrastē alkas veidojas, jūras ūdenim atsitoties pret cieto klinti, paplašinot plaisas un visbeidzot radot dobumus. Alas mēdz veidoties arī ledū un izkusušajos iežos, kas izsviesti vulkāna izvirduma laikā.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties