Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:625174
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.08.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ievērojamais zviedru ārsts Aksels Munte dzimis 1857. gadā aptiekāra ģimenē. Jau bērnībā viņš ļoti mīlējis dzīvniekus un jūru, mēdzis vienatnē klaiņot pa mežu ieklausīdamies putnu un dzīvnieku balsīs. 1874. gadā iestājies Upsalas universitātē medicīnas fakultātē, bet smagi saslimis. Ārsti konstatē plaušu asiņošanu. Vienīgais glābiņš – doties uz dienvidiem. Un 1876. gadā 19 gadu vecais jauneklis nokļūst Itālijā, Kapri salā, par kuru tā sajūsminās, ka dienu un nakti sapņo par dzīvi šai skaistajā vietā. Maigais dienvidu klimats palīdz. Atveseļojies Munte turpina studijas Mopeljē un Parīzē. Drīz Munte aizstāv diplomdarbu un iegūst ārsta tiesības – viņš tolaik ir visjaunākais ārsts Francijā. Viņš ātri kļūst slavens, arvien ir iejūtīgs pret nabadzīgajiem, kurus ārstē bez maksas. 1914. gadā Munte strādājis par kara ārstu angļu armijā un savā darbā ,,Sarkanais krusts un dzelzs krusts” asi atmaskojis vācu militārismu. Grāmata ,,Stāsts par Sanmikelu” pirmo reizi iznākusi 1929. gadā angļu valodā, kad Muntem jau bija 72 gadi.Grāmata izdota 45 valodās, arī latviešu. Aksels Munte miris 1949. gadā. Viņa pelni pēc paša vēlēšanās izkaisīti jūrā.

Sanmikelas Villa

Munte sev Kapri salā uzceļ māju Sanmikelu, lai atpūstos no cilvēkiem, kurus pārāk labi pazīst, lai tur dzīvotu kopā ar saviem labākajiem draugiem, suņiem, putniem un sauli. Paša rokām viņš tur ir licis akmeni uz akmens.
Villa atrodas salas ZA daļā, 327 m. virs jūras līmeņa. Senos laikos šeit atradās Romas imperatora rezidence, kuras paliekas vēl tagad vērojamas
villas dārzā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties