Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:649798
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.09.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Lai iegūtu pilnīgāku priekšstatu par vērtspapīru tirgu, vispirms jāizprot vērtspapīru būtība. Literatūras avotos minētas dažāds vērtspapīru definīcijas. Katrā no tām sniegts vērtspapīru raksturojums no atšķirīga viedokļa.
No ieguldītāju viedokļa vērtspapīrs ir dokuments, kas tā īpašniekam dod noteiktas finansiāla rakstura tiesības, kuras jāapmierina vērtspapīra izlaidējam jeb emitentam, No vērtspapīru izlaidēja jeb emitenta viedokļa vērtspapīrs ir privāttiesību dokuments, kas apliecina emitenta saistības pret dokumenta vadītāju un var būt par publiskās apgrozības objektu, nemainoties tajā nostiprināto tiesību apjomam. Savukārt no profesionālā finanšu tirgus dalībnieka viedokļa vērtspapīrs ir finanšu tirgus instruments, ko iespējams izmantot darījumos peļņas gūšanas nolūkā.
Vērtspapīru tirgus visā pasaulē pilda šādas galvenās funkcijas:
1) sadala naudas resursus starp vērtspapīru emitentiem un ieguldītājiem;
2) sadala finanšu risku starp ieguldītājiem, pērkot un pārdodot vērtspapīrus;
3) raksturo valsts ekonomikas pašreizējo un perspektīvo stāvokli;
4) atklāj ekonomiska rakstura informāciju;
5) nosaka vērtspapīru tirgus cenu.
Mūsdienu finanšu tirgi ir pārpildīti ar dažnedažādiem finanšu instrumentiem. Akcijas ir viens no visvienkāršākajiem un vieglāk saprotamajiem finanšu instrumentiem- vērtspapīriem.
Akcijas ir vērtspapīrs, ko izlaiž (emitē) uzņēmums, lai iegūtu papildu finanšu līdzekļus savas darbības turpmākai pilnveidošanai un jaunu projektu finansēšanai. Akcijas īpašnieka akcija ir apliecinājums, ka viņam pieder uzņēmuma īpašuma jeb kapitāla daļa un ka viņš ir šā uzņēmuma līdzīpašnieks. Akcijas tiek tirgotas biržā, kur darījumus veic dažādas iesaistītās puses.
Akcionāri ir akciju sabiedrības akciju un tajā ietverto tiesību īpašnieki. Tiem ir pirmtiesības (pre-emptive right) uz jebkādām sabiedrības vērtībām tās likvidācijas gadījumā. Būtībā akcionāru rokās ir kontrole pār akciju sabiedrību, tās stratēģiju, vadības lēmumiem un darbību. Praksē tas izpaužas tā, ka akcionāriem pieder basstiesības sabiedrības akcionāru pilnsapulcē, akcionāri ievēlē sabiedrības padomi, tā savukārt ieceļ valdi, kā arī pieņem citus stratēģiski svarīgus lēmumus. Turklāt katra akcionāra balsstiesību apjoms ir atkarīgs no tām piederošo akciju skaita.


Secinājumi

1. Laika periodā no 1.10.2007.- 31.03.2008. Grindeks akciju apgrozījums bijis lielāks kā Olainfarm akciju apgrozījums, t.i., Grindeks tas bijis 3013638,64, bet Olainfarm- 1179495,61.
2. Analizējot Grindeks un Olainfarm akciju dinamiku laika periodā no 1.10.2007.- 31.03.2008, abu akciju cenas ir kritušās.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties