Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:158735
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Finansu tirgus struktūra, dalībnieki un kapitāla kustība    6
1.1.  Finansu tirgus raksturojums    6
1.2.  Aizdevumu kapitāla kustība, tā raksturojums    10
2.  Komercbanku piesaistītie līdzekļi – aizdevumu kapitāla avoti    16
2.1.  Noguldījumi    8
2.2.  Banku pašu kapitāls    27
2.3.  Starpbanku aizņēmumi    31
3.  Aizdevumu kapitāla izlietojums    33
3.1.  Aizdevums    33
3.2.  Investīcijas    41
  Secinājumi un priekšlikumi    46
  Izmantotās literatūras saraksts    49
Darba fragmentsAizvērt

Pasaulē arvien populārāka ir kļuvusi “dzīvošana pāri saviem līdzekļiem” jeb aizņemto līdzekļu izmantošana. Tas paver plašākas iespējas privātpersonām palielināt savu pirktspēju kā arī ļauj attīstīties uzņēmumiem, kurus ierobežo nepietiekami pašu kapitālresursi.
Uzņēmumiem, kuru attīstībai nepieciešajām investīcijām trūkst pašu līdzekļi, pastāv iespēja saņemt aizņēmumu naudas izteiksmē – kredīts, vai arī nepieciešamo pamatlīdzekļu veidā izmantojot līzinga pakalpojumus.
Savukārt, ja uzņēmumiem vai privātpersonām ir uz laiku brīvi naudas līdzekļi, viņi tos iegulda investīcijās, nogulda bankā vai arī glabā mājās. To varētu skaidrot ar to, ka cilvēkiem ir dažāda attieksme pret bankām, ka viņiem ir dažādas vēlmes un ieceres attiecībā uz saviem brīvajiem naudas līdzekļiem.
Kredītiestāžu pakalpojumu nepieciešamību gan Latvijā, gan pasaulē nosaka ierobežotie kapitālresursi un to nepieciešamība veiksmīgai darbībai pastiprinātas konkurences apstākļos. Sevišķi asi šī problēma vērojama Latvijā, kur tautsaimniecībā vēl nav izveidojušies lieli kapitāluzkrājumi.
Aizdevumu piešķiršanai bankām ir nepieciešami brīvie naudas līdzekļi, jo savu darbību bankas lielākā vai mazākā mērā finansē ar depozītiem, kas piesaistīti no daudziem avotiem, kā arī no citiem uz laiku brīvajiem naudas līdzekļiem. Bankām sava darbība jāorganizē, ievērojot piesardzību, apdomību un stingri ņemot vērā savu noguldītāju intereses, lai viņas varētu aktīvi un efektīvi darboties banku finansu tirgū.
Bankām ir jāpiesaista klientus un jāsaglabā klientu uzticība, jādemonstrē stabils finansiālais stāvoklis, par kuru liecina atbilstīga kapitāla esamība un pietiekamas peļņas plūsmas nodrošinājums. Bankām ir jābūt piesardzīgām ar aizdevumu piešķiršanu, jo bankas aizdod noguldītāju naudu kredītos un tā būs jāatgriež atpakaļ noguldītājiem ar procentu pieaugumu. Tādēļ bankas nevar atļauties nodarboties ar labdarību, jo aizdevumu kapitāls sastāv no svešiem, piesaitītiem naudas līdzekļiem. Ja bankas spēs nodrošināt sev labu reputāciju un tādējādi piesaistot vairāk uz laiku brīvos naudas līdzekļus, tad viņas varēs izsniegt aizdevumus drošiem, pārbaudītiem klientiem, un gūs sev peļņu.
Attīstoties Latvijas kredīta tirgum un saasinoties konkurencei tajā, kredīta devējiem arvien grūtāk ir pieņemt lēmumu par finansējuma piešķiršanu vai atteikšanu konkrētajam klientam. No vienas puses, ir nepieciešams palielināt kredīta portfeli. Taču ne mazāk svarīga par apjomu ir arī portfeļa kvalitāte – banku debitoru parādu atgūšanas drošība. Tāpēc, pirms lēmuma pieņemšanas par finansējuma piešķiršanu un nosacījumu noteikšanas bankai nepieciešams izanalizēt klienta stāvokli un paredzēt uzņēmuma attīstības perspektīvas. Aizdevumu izniegšanas lielums ir arī atkarīgs no banku piesaistīto līdzekļu apjoma – aizdevumu kapitāla lieluma.
Banku darbībā ir noteiktas likumsakarības, kā piemēram, Kāpēc bankas atver noguldījumu kontus? Kāpēc piesaista brīvos naudas līdzekļus un izsniedz aizdevumus? Tas notiek ne tikai, lai iedzīvotāji vai uzņēmēji, valsts un citas iestādes varētu noguldīt naudu un saņemt par to procentus. Bankām tas ir vajadzīgs, lai varētu akumulēt pietiekoši lielu aizdevumu kapitālu un tālāk šo naudu ieguldīt vai arī izsniegt aizdevumos, jo tā bankas gūst sev peļņu. Protams bankas to dara arī noguldītāju labā, tomēr bankas to dara arī savā labā un priekš saviem nolūkiem, un protams tā ir peļņa.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties