Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:698408
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pēc lieluma Āfrika ir otrais zemeslodes kontinents aiz Eirāzijas. Kopā ar salām, kas pieder pie Āfrikas, šis kontinents aizņem vairāk nekā 30 miljonu kvadrātkilometru lielu platību. Āfrikas kontinents ir cieši saistīts ar Eirāziju, no kuras to atdala tikai Sarkanā jūra un Vidusjūra, Gibraltāra šaurums un Suecas kanāls.
Āfrika ir pats karstākais zemeslodes kontinents, zeme, tur nekad nav auksta. Tas izskaidrojams ar ģeogrāfiskā stāvokļa īpatnībām – Āfrika atrodas starp Ziemeļu tropu loku un Dienvidu tropu loku, tas ir, karstajā joslā. Ekvators šķērso kontinentu gandrīz pa tā vidu.
Āfrikas krastu tuvumā ir maz salu. Pati lielākā no tām ir Madagaskara Indijas okeānā. Atlantijas okeānā lielākās salas ir Madeira, Kanāriju un Zaļā Raga salas.
Okeāni, kas apskalo Āfrikas krastus, gandrīz nekur neietiecas dziļāk kontinentā, un tā krasti ir maz izroboti. Āfrikas krasta līnijas garums pārsniedz 30500 kilometru. Ar ātrgaitas okeāna motorkuģi Āfrikas kontinentu var apbraukt apmēram 20 dienās. Āfrika ir otra lielākā Zemes daļa, un bijusi apdzīvota jau kopš laikiem, kad Sahāras tuksneša vietā pletās bagātas savannas. Senie grieķi un romieši Āfriku sauca par Lībiju (libu – cilts, kura dzīvoja Vidusjūras dienvidu daļā). Kad II gs. p.m.ē. romieši iekaroja Kartāgu (tagadējās Tunisijas teritoriju), viņi iekaroto provinci nosauca par Āfriku. Šis nosaukums saistīts ar tautas afri nosaukumu, kas dzīvojuši dienvidos no Kartāgas. Kā cēlies šīs tautas nosaukums, nav īsti zināms, tomēr tas varētu būt atvasinājums no vārda berberu valodā (afri bijaviena no berberu ciltīm) afri jeb “ala”.
Pastiprinoties Āfrikas kolonizācijai, romiešu provinces nosaukums kļuva arī par visas pasaules daļas nosaukumu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1141893
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties