Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:128608
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 27 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Advokatūras izveide mūsdienu izpratnē    5
1.1.  Advokātu tiesības pēc 1889. gada reformas    6
1.2.  Advokātu pienākumi pēc 1889. gada reformas    8
2.  Advokatūra Latvijas Republikā    10
2.1.  Advokātu tiesības LR    14
2.2.  Advokātu pienākumi LR    17
3.  Advokātu darba īpatnības padomju laikā    19
  Kopsavilkums    22
  Avotu saraksts    24
Darba fragmentsAizvērt

Jau no Romas impērijas laikiem advokatūra ir spēlējusi nozīmīgu lomu sabiedrisko attiecību regulēšanā. Advokatūras darbība vēstures gaitā vienmēr ir bijis problēmjautājums ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē, tāpēc arī izvēlējos rakstīt darbu par advokatūras attīstību Latvijā no brīža, kas tiek uzskatīts par mūsdienu advokatūras aizsākumu.
Runājot par advokatūras vēsturi, ir svarīgi atcerēties 1889. gadu, kad notikušās tiesu reformas ietvaros tika veikti būtiski tiesas procesu grozījumi un ieviests arī advokāta amats.
Tāpēc izvēlējos izpētīt atšķirīgās un kopīgās iezīmes advokatūras darbībā, advokātu tiesības un pienākumus, kā arī prasības, lai kļūtu par advokātu, laika periodā no 1889. gada tiesu reformas līdz 21. gadsimta sākumam.
Lai iegūtu pilnīgāku priekšstatu par katra laika posma advokatūras darba specifiku, ir būtiski noskaidrot dažādu autoru viedokli par šo jautājumu. Kā dažus no viņiem var minēt R.Apsīti, V.Kalniņu un G.Makārovu. Kopīgais katra autora darbos bija par pamatu ņemtie likumi un to grozījumi, kas arī ir svarīgākie avoti advokatūras vēsturiskās attīstības gaitā, jo katrs jau var atsevišķi izdarīt atšķirīgus secinājumus par pamatu ņemot vienu un to pašu. Piemēram, V.Kalniņa darbos ir jūtams padomju laika ideoloģiskais pamats, kas arī ir stipri jūtams viņa secinājumos.
Nenoliedzami vislielākā nozīme ir likumiem un normatīvajiem aktiem advokatūras attīstībā. Palasot vēstures gaitā pieņemtos likumus, to grozījumus, ir iespēja arī uzzināt cilvēku izglītības līmeni, domu gājienu, saprast to, kāds iemesls ir notikušajām reformām. Viens no svarīgākajiem ir 1889. gada likums par tiesu reformu, kas nosaka, ka Krievijas 1864. gada tiesu likumi tiek piemēroti arī Baltijā.
Vēl svarīgi būtu pieminēt arī 1993. gadā izdoto Latvijas Republikas Advokatūras likumu, kas regulē advokatūras darbību, kurā ietilpst arī advokātu pienākumi, tiesības, atbildība arī tagad.
Liela nozīme, analizējot advokatūras uzbūvi un darbību, ir tiesu sēžu apmeklēšanai. Tādā veidā klātienē var novērot advokātu darbību tiesas sēdes laikā, lai pēc tam salīdzinātu ar teorētiski iegūto informāciju.
Lai pēc iespējas plašāk varētu izpētīt kursa darbā aprakstīto tēmu par advokatūras attīstību līdz mūsdienām, nozīme ir arī zinātniski pētniecisko metožu pielietošana darba gaitā. Viena no svarīgākajām ir vēsturiskā zinātniski pētnieciskā metode, kurā svarīgi zināt advokatūras priekšvēsturi, rašanās vēsturi, kā arī pašu attīstību. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1172717
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties