Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:165185
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
2.  Administratīvais process bāriņtiesā    7
2.1.  Administratīvās lietas ierosināšana bāriņtiesā    9
2.2.  Dokumentu aprite, administratīvo lietu sagatavošana izskatīšanai    10
2.3.  Bāriņtiesas sēde un lēmuma pieņemšana    11
3.  Administratīvā akta - bāriņtiesas lēmuma izstrāde un izdošana    14
3.1.  Administratīvā akta jēdziens, bāriņtiesas lēmuma forma un sastāvdaļas    15
3.2.  Administratīvā akta izdošana    18
4.  Bāriņtiesas izdotā administratīvā akta apstrīdēšana un pārsūdzēšana    20
5.  Institūciju informēšana par bāriņtiesā pieņemtajiem lēmumiem    21
6.  Bāriņtiesa kā administratīvā procesa dalībnieks    24
  Secinājumi un priekšlikumi    27
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    30
Darba fragmentsAizvērt

Uz doto brīdi jau apritējuši divpadsmit gadi, kopš Latvijā atsāka darbu atjaunotās bāriņtiesas (līdz 2007.gada 1.janvārim arī pagasttiesas) – aizbildnības un aizgādības iestādes, kam Latvijā ir sena vēsture.
1996.gada 18.decembrī spēkā stājās likums „Par bāriņtiesām un pagasttiesām”, kas tajā brīdī un līdz 2007.gada 1.janvārim, noteica bāriņtiesu un pagasttiesu kompetenci, uzdevumus, funkcijas un pamatdarbības noteikumus. Laikam ejot, pilnveidojoties likumdošanai, mainoties sabiedrībai un tās procesiem, iepriekšējo desmit gadu periodā, radās nepieciešamība un vajadzība pēc likumdošanas pilnveidošanas, arī bērnu un citu rīcībnespējīgo personu tiesisko un mantisko interešu nodrošināšanā. 2006.gada 22.jūnijā Latvijas Republikas Saeimā tika pieņemts un 2007.gada 1.janvārī stājies spēkā „Bāriņtiesu likums”. Līdz ar šī likuma spēkā stāšanos notika arī būtiskas izmaiņas bāriņtiesu un pagasttiesu darbībā, jo pagasttiesas, saskaņā ar šī likuma pārejas noteikumu 5. punktu, tika pārdēvētas par bāriņtiesām, un saskaņā pārejas noteikumu 1.punktu, spēku zaudēja likums „Par bāriņtiesām un pagasttiesām” 1.
Bāriņtiesu likuma 2.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka bāriņtiesa ir novada, pilsētas vai pagasta pašvaldības izveidota aizbildnības un aizgādnības iestāde.2 Būtiska lomu bāriņtiesas, kā iestādes darbā, ir arī tādai tiesību nozarei kā administratīvās tiesības. Neskatoties uz to, ka administratīvo tiesību aizsākumi vēsturiski meklējami Latvijas pirmās neatkarības periodā, modernās administratīvās tiesības Latvijā ir samērā jauna tiesību nozare. Demokrātiskā valstī par vienu no prasībām tiek izvirzīta pamatota nepieciešamība pēc efektīva un likumu pamatota administratīvā procesa. Latvija atbilstoši Latvijas Republikas Satversmei darbojas valsts dalīšanas princips, kur nozīmīga vieta ir iedalīta izpildvarai, tai skaitā valsts pārvaldei. Lai iestāde varētu īstenot tai ar normatīvajiem aktiem deleģētos pienākumus Latvijā kopš 2004.g. 1.februāra darbojas Administratīvā procesa likums, kura centrālais jēdziens ir administratīvais akts. Administratīvā procesa likums nosaka, kādā veidā darbojas kādas konkrētas tiesiskas attiecības starp valsti (tai skaitā arī bāriņtiesu) no vienas puses un indivīdu no otras. Administratīvais akts ir centrālais valsts pārvaldes instruments, pastāv arī citas valsts pārvaldes darbības formas, kā iestādes faktiskā rīcība, publisko tiesību līgumi un citas. Administratīvais akts ir sasaistes elements starp materiālajām un procesuālajām tiesību normām.
Arī bāriņtiesas kā iestādes darbā ir svarīgi ievērot gan materiālo tiesiskumu - materiālo tiesību normu pareiza izvēle, interpretācija un piemērošana konkrētā gadījumā, gan procesuālo tiesiskumu – ietver piekritības, procesuālo normu un formas prasības. Arī bāriņtiesas izdotā lēmuma, jeb administratīvā akta tiesiskums atkarīgs no materiālo tiesību un procesuālo tiesību ievērošanas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1121244
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties