Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:490406
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  ADMINISTRATĪVAIS AKTA JĒDZIENS    4
2.  ADMINISTRATĪVĀ AKTA OBLIGĀTĀS PAZĪMES    8
2.1.  individuāls tiesību akts    8
2.2.  publisko tiesību jomā    9
2.3.  Iestāde    11
2.4.  Individuāla persona    13
2.5.  Tiesību akts    13
  NOBEIGUMS    15
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    16
Darba fragmentsAizvērt

Sākot no 20.gadsimta beigām, valsts institūcijas līdztekus tās tradicionālajiem uzdevumiem nodrošināt likumību un kārtību, arvien vairāk veic dažādas darbības, kuru mērķis ir nodrošināt iedzīvotāju labklājību un uzlabot sabiedrības sociālos un materiālos apstākļus.
Šīs attīstības rezultātā indivīdu arvien vairāk ietekmē administratīvās darbības. Šī iemesla dēļ dažādās valstīs ir bijuši centieni uzlabot indivīda procesuālo stāvokli attiecībās ar valsts pārvaldi, pieņemot attiecīgas tiesību normas, kuras nodrošina taisnīgumu iedzīvotāju un valsts institūciju attiecībās. Arī mūsu valsts ir stājusies uz šī ceļa, izstrādājot jaunu administratīvā procesa likumu.
Mana referāta mērķis ir noskaidrot administratīvā procesa tiesību centrālo jēdzienu, t.i., administratīvā akta jēdzienu. Blakus tam tiks raksturotas šī akta obligātās pazīmes.
Administratīvais akts ir administratīvā procesa tiesību centrālais jēdziens. Tas ir galvenais valsts rīcības instruments pret indivīdu. Blakus tam minami arī faktiskā rīcība un publisko tiesību līgums.
Administratīvā akta definīcija ( administrative act, acte administratif, Verwaltungsakt) ir izkristalizējusies kontinentālās Eiropas tiesību sistēmās šajā gadsimtā, taču tā pirmsākumi meklējumi Napaleona likumdošanā. Pirmie mēģinājumi regulēt administratīvo procesu un definēt administratīvo aktu Latvijā notika 1940.gadā, kad Tieslietu ministrijā tika sagatavots likumprojekts par administratīvo procesu. Pēc projekta administratīvā procesa mērķis ir nodrošināt personu subjektīvo publisko tiesību un tiesiski aizsargāto interešu aizsardzību pret varbūtējiem aizskārumiem no administratīvās varas puses. Par administratīvā procesa priekšmetu tiek atzīta administratīvā lieta, kuru ierosina pēc ieinteresētā personas lūguma vai sūdzības pamata, cita publiskās pārvaldības subjekta paziņojuma, vai paša publiskās pārvaldības subjekta ierosinājuma, un kurā lēmumu pieņēma valsts pārvaldes orgāns.
Šajā likumprojektā administratīvais akts tika nosaukts par lēmumu un rīkojumu. Ar to tika saprasts juridisks akts, ko izdod piekritīgs publiskās pārvaldības orgāns un kas kaut kādā veidā regulē atsevišķu pilsoņu tiesības un pienākumus.
Jāuzsver, ka līdz šim Eiropas tiesību zinātnei, tiesu praksei un likumdevējam nav izdevies atrast tikai pozitīvi (administratīvais akts ir...) formulētu administratīvā akta definīciju. Tādēļ tā satur arī negatīvi formulētus elementus.1 (administratīvais akts nav...). Arī jaunajā Administartīvā procesa likuma paredzētā administratīvā akta definīcijas satur gan pozitīvu, gan negatīvu skaidrojumu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1207809
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties